‘Einde van Funbeach Panheel als omwonenden hun zin krijgen’

Print
‘Einde van Funbeach Panheel als omwonenden hun zin krijgen’

Funbeach in Panheel. Afbeelding: Archief De Limburger/Jeroen Kuit

Panheel -

Als de gemeenteraad besluit om beachclub ‘Degreez’ als eventlocatie te beperken, betekent dit het einde van Funbeach in Panheel. Dat stelt de exploitant van het strandpaviljoen.

Het college van B&W van Maasgouw wil het zover niet laten komen. Probleem is dat het strandpaviljoen momenteel handelt in strijd met het bestemmingsplan, zo werd vorig jaar vastgesteld door de Raad van State. Er is geen vergunning voor de themafeesten die er worden gehouden. Om die feesten mogelijk te maken, zijn investeringen nodig door de ondernemer die met name gericht zijn op geluidbeperking. De ondernemer stelt dat hij hiertoe bereid is, mits hij zijn onderneming kan voortzetten zonder strenge beperkingen.

Omwonenden, verenigd in de Werkgroep Aanwonenden Funbeach, maakten ruim gebruik van het spreekrecht tijdens de raadscommissie dinsdagavond. De opstelling van het college kon vanzelfsprekend op weinig applaus rekenen bij de omwonenden. Met name de openstellingsuren die de gemeente wil toestaan, zijn een doorn in het oog. „Wij kunnen best akkoord gaan met een sluitingstijd van 22.00 uur”, zegt Maurice van Balkom. “Maar 01.00 uur, zoals de gemeente wil toestaan, is echt geen optie voor ons.” Verder wordt het nut van een muur die het geluid van het strandpaviljoen moet weren, in twijfel getrokken door de omwonenden.

Ook Funbeach-ondernemer Luc van Engelen nam het woord. Hij schetste een beeld dat wat hem betreft aan zijn bedrijf een einde komt als de gemeente besluit zijn onderneming te beperkingen in de mate die de omwonenden voor ogen hebben.

Het college heeft enige haast met de ‘verklaring van geen bedenkingen’. In oktober oordeelde de Raad van State dat de meeste themafeesten in de beachclub in strijd zijn met het bestemmingsplan. Die zijn, aldus de hoogste rechter, in overwegende mate niet gerelateerd aan de dagrecreatie in het gebied. Het college van Maasgouw besloot daarop de ondernemer een last onder dwangsom op te leggen, maar gaf hem wel vier maanden de tijd om aan het bestemmingsplan te voldoen. ‘Te lang’, was het oordeel van de voorzieningenrechter eind november. Die gaf de gemeente twee maanden waarin de zaken geregeld moeten zijn. Verantwoordelijk wethouder Lalieu heeft altijd aangegeven de vergunning te willen ‘repareren’.