Angst voor represailles na fataal ongeluk: vrachtwagenchauffeur krijgt beveiliging

© ANP

De Landgraafse trucker die verdacht wordt van het doodrijden van een actievoerder op de snelweg bij Visé, wordt volgens zijn advocaat beveiligd. Hij vreest represailles, omdat ‘gele hesjes’ hem dinsdag opwachtten bij justitie in Luik.

Benti Banach

Advocaat Richard Wagemans en zijn cliënt verlieten het Luikse justitiegebouw ‘via een geheime route’ omdat ‘gele hesjes’ bij de normale uitgangen hadden gepost. „Hij krijgt nu beveiliging van de Nederlandse justitie", zegt Wagemans over de chauffeur. "Hij verblijft niet thuis. Het gaat nu redelijk met hem.”

'Geen vluchtgevaar'
Binnen hield de 47-jarige chauffeur voor de recherche en de rechter-commissaris een overtuigend en samenhangend verhaal, zegt zijn advocaat. Op grond daarvan is hij op vrije voeten gesteld. „Voor voorlopige hechtenis is geen reden, omdat er geen vluchtgevaar is en omdat hij zich zelfstandig heeft gemeld.”

Lees ook: Truckers met angst over de snelweg

De Landgravenaar moet later voorkomen voor het opzettelijk veroorzaken van lichamelijk letsel met de dood tot gevolg, zoals de verdenking officieel luidt. Wagemans vertrouwt op vrijspraak. „Hij is attent geweest door eerst te stoppen. Daarna is hij meteen belaagd door tien tot twintig mensen in zwarte truien, camouflagekleding en bivakmutsen. Toen heeft hij de sloten dichtgedaan. Ze hebben de zijruit en voorruit ingeslagen. Hij voelde zich bedreigd. Hij dacht dat het oorlog was. Hij heeft in paniek gehandeld en is weer gaan rijden. Dat is geen strafbaar feit.”

Onduidelijk
Ondertussen blijft onduidelijk hoe de 49-jarige Roger Borlez om het leven is gekomen. Actievoerders hebben beweerd dat de chauffeur Borlez in de ogen heeft gekeken. Wagemans: „Er zijn heel veel lezingen. Ook dat het slachtoffer tussen cabine en trailer is geklommen om die twee van elkaar te koppelen. Mogelijk is hij daarbij onder de wagen gekomen.” De Scania heeft een beveiliging tegen zo’n ontkoppeling.

Lees ook: Gele-hesjesongeluk: trucker uit Landgraaf was compleet in shock

De demonstranten hebben volgens Wagemans ook een autoband tussen voorwiel en carrosserie gestoken. „Dat heeft mijn cliënt horen schuren. Van enig slachtoffer heeft hij helemaal niets gemerkt. Hij had ook geen enkele aanleiding te denken dat hij iemand had overreden. Hij wist niet dat hij werd gezocht. Daarom is hij zaterdag vertrokken voor de halve marathon in Egmond aan Zee. Als je niet weet dat je ergens van wordt verdacht, kun je gewoon verder leven. Hij heeft geen sociale media gevolgd. Hij hoorde maandag pas dat hij werd gezocht.”

In overleg met de advocaat besloot de trucker direct naar de Belgische justitie te stappen. „Anders komt hij in een uitleveringsprocedure en wordt hij misschien twee weken vastgezet.”