Ophalen van afval Horst wordt duurder, raad gaat over oplossingen nadenken

Print
Ophalen van afval Horst wordt duurder, raad gaat over oplossingen nadenken

Afval ophalen wordt duurder in Horst Afbeelding: Stefan Koopmans

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

De gemeente Horst aan de Maas heeft een tekort af als het gaat om het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. Burgers gaan dit jaar 2,4 procent meer aan reinigingsheffingen betalen ten opzichte van 2018.

Een meerpersoonshuishouden betaalde in 2018 nog 152,25 euro voor het inzamelen van afval. Dat bedrag wordt in 2019 opgeschroefd naar 155,90 euro. Een eenpersoonshuishouden was vorig jaar 112,37 euro kwijt en dat wordt 115,07 euro. In beide gevallen gaat het om een stijging van 2,4 procent op jaarbasis.

Bijlappen

Uit de cijfers van 2018 blijkt dat de gemeente voor dat jaar vier ton moet bijlappen voor het ophalen van afval. Vooraf was er een tekort van 140.000 euro begroot. Dat er voor 2018 enkele tonnen meer bij moeten, komt onder meer doordat de verwerking van grof afval een stuk duurder is uitgevallen dan verwacht. Reden is onder meer dat matrassen niet meer worden ingenomen door de gebruikelijke verwerker. Ook is er meer grof vuil aangeboden dan verwacht en zijn de opbrengsten voor oud papier en textiel lager uitgevallen.

Thema-avond

Verantwoordelijk wethouder Birgit Op de Laak heeft woensdagavond aan de Horster gemeenteraad laten weten dat het huidige systeem van afval inzamelen staat als een huis. Het is echter niet uitgesloten dat inwoners van Horst aan de Maas in de toekomst iets meer gaan betalen voor hun afval. „Maar we kunnen op verschillende onderdelen bekijken of het beter kan zodat we kosten kunnen beperken. Dat kunnen we samen met raadsleden en burgers doen. Ik stel voor om hier een extra thema-avond voor te organiseren.”