Huisvesting

Provincie wil tempo maken met woningen arbeidsmigranten

Print
Provincie wil tempo maken met woningen arbeidsmigranten

Aan de rand van een bedrijventerrein in Oostrum komen 240 chalets voor arbeidsmigranten te staan. Afbeelding: De Limburger

De provincie wil dat de huisvesting van arbeidsmigranten in Limburg snel verbetert. Per 1 februari wordt daarom een coördinator aangesteld.

Aanleiding noemt gedeputeerde Hans Teunissen (Huisvesting) de brandbrief die werkgevers voor de zomer stuurden aan alle gemeenten. De komende jaren loopt in Limburg het personeelstekort op tot 10 duizend arbeidskrachten. Werknemers uit het buitenland zijn daarom hard nodig, maar voldoende fatsoenlijke huisvesting ontbreekt, zeggen zij.

De ‘kwartiermaker arbeidsmigranten’, zoals de provincie de nieuwe coördinator noemt, gaat in samenspraak met gemeenten en bedrijven onder meer op zoek naar geschikte plekken waar op korte termijn woningen bijgebouwd kunnen worden. Teunissen: „In Noord- en Midden-Limburg is het huisvestingsprobleem acuut. Bij ontwikkelaars is er best veel animo om te bouwen. Nu is het zaak om op zoek te gaan naar de juiste locaties.”

Agrarische sector

Volgens de gedeputeerde speelt het probleem in Zuid-Limburg in mindere mate. Al is de verwachting dat ook hier de komende jaren steeds meer werknemers uit het buitenland aan de slag zullen gaan. „In de agrarische sector in Noord-Limburg zijn van oudsher veel arbeidsmigranten werkzaam. Nu de economie aantrekt neemt dit toe en speelt het ook steeds meer in andere sectoren. De kwartiermaker zal de toekomstige ontwikkeling in Zuid-Limburg onderzoeken en bekijken wat voor soort woonruimte daarbij past. We willen voorkomen dat gemeenten allemaal afzonderlijk met dit vraagstuk aan de slag gaan.”

Bedrijventerreinen

Op verzoek van gemeenten in Noord-Limburg besloot de provincie vorig jaar om de regels te versoepelen. Voor die tijd moesten arbeidsmigranten in reguliere woonwijken gehuisvest worden. Vanwege ruimtegebrek en de weerstand bij mensen in de buurt, is dat losgelaten en wordt woningbouw voor zogeheten shortstay ook op bedrijventerreinen toegestaan. In Venray en Horst aan de Maas worden op die manier de komende tijd honderden chalets en kamerwoningen bijgebouwd. „Als we de regels niet wat meer loslaten neemt het tekort aan fatsoenlijke woonruimte alleen maar toe”, voorziet Teunissen. „We lopen het risico dat mensen niet meer komen en bedrijven in de problemen raken. Of ze komen onder zeer slechte omstandigheden te wonen. Dat laatste komt nu helaas voor, maar dat moeten we echt niet willen.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje