Advocaten staken om betaalbare rechtshulp

Print
Advocaten staken om betaalbare rechtshulp

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Advocaten in het hele land leggen woensdagochtend drie kwartier het werk neer, omdat ze willen dat rechtshulp voor iedereen toegankelijk blijft. De actie, met onder meer een demonstratie voor de rechtbank in Amsterdam, is een reactie op plannen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om de stijgende kosten van de rechtshulp te beteugelen.

Dekker wil onder meer een onafhankelijke instantie, die moet gaan beoordelen of gesubsidieerde rechtsbijstand nodig is. Hij vindt dat mensen veel te vaak naar de rechter stappen. Deze maatregel valt slecht bij advocaten, die erop wijzen dat in de meeste zaken de overheid zelf de tegenpartij is. Daarnaast wijzen advocaten erop dat rechtsbescherming een overheidstaak is. De minister wil dit grondrecht uitbesteden aan commerciële partijen.

De advocaten vinden ook dat de vergoedingen voor advocaten in zogeheten toevoegingszaken (pro Deo) veel te laag zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen