Vanaf donderdag winterse buien, na vrijdag blijft het lang koud

Print
Vanaf donderdag winterse buien, na vrijdag blijft het lang koud

Afbeelding: iStock

Woensdag is het vooral bewolkt met lokaal wat motregen, maar donderdag komen de eerste winterse buien dan toch echt onze kant op. Het kan plaatselijk zelfs wit worden.

Woensdagnacht gaat het eerst wat opklaren, maar meer richting donderdagochtend komen de buien weer door. Soms met hagel, soms met natte sneeuw. De neerslag kan tijdelijk in ‘normale’ sneeuw overgaan. waardoor het donderdag, vooral in het Zuid-Limburgse heuvelland, wel eens een beetje wit zou kunnen worden.

Betekent dit dat koning winter officieel zijn intrede in Nederland gaat maken? Weerplaza verwacht nog steeds dat het de komende tijd kouder gaat worden in ons land, vooral vanaf vrijdag. ,,Het wordt vanaf dan voor een (langere) periode kouder weer met ‘s nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen van rond of iets boven nul”, weet Wilfred Janssen van Weerplaza.

,,Omdat de wind meer vanaf het Europese continent waait, is de aangevoerde lucht droger dan wanneer de wind vanaf zee blaast. Bewolking zullen we dus minder gaan zien vanaf dit weekend. Of beter gezegd: er komt meer zon. Toch passeren er af en toe (zwakke) storingen waardoor er buien of soms wat neerslag kan vallen. In koude omstandigheden kan dit een enkele keer sneeuw opleveren.”

Winter?

Dan nu antwoord op de vraag of koning winter ons land gaat veroveren: ,,Wellicht is dat zo. Dat het stromingspatroon snel verandert, lijkt in de berekeningen van meerdere modellen een ‘zekerheidje’. Toch is winterweer dat in ons land nooit.”

,,Om het diep winters te laten worden in Nederland moeten de puzzelstukken allemaal op precies de goede plek vallen. Komt de wind nét uit de verkeerde hoek of ligt een weersysteem nét op de verkeerde plek, dan wordt het hooguit kwakkelweer of misschien zelfs gewoon zacht.”