Gerechtshof wijst spoedzaak over stakingsverbod Nedcar af

Print
Gerechtshof wijst spoedzaak over stakingsverbod Nedcar af

Afbeelding: iStock

/ Born -

De behandeling in hoger beroep van het stakingsverbod bij VDL Nedcar vindt niet op zeer korte termijn plaats. De rolraadsheer van het Gerechtshof in Den Bosch heeft geen spoedeisend karakter aan de zaak toegekend. Dat betekent dat behandeling van het appèl over wellicht pas zo’n vier weken zal plaatshebben.

De bonden hebben gevraagd om herziening van het verbod in kort geding, op het staken bij VDL Nedcar op 10 en 11 januari. De vakbonden zeggen grote vraagtekens te plaatsen bij de uitspraak van vorige week en willen hierover het liefst op zo snel mogelijke termijn duidelijkheid. Ze zullen nu echter even geduld moeten hebben.

Dwangsom

Ondertussen beraden ze zich wel op nieuwe acties om hun eisen voor een goede cao in de metaalsector kracht bij te zetten. „Een werkonderbreking bij VDL Nedcar is echter gevaarlijk”, weet Hans Wijers (FNV Metaal). De rechter in Maastricht heeft in zijn vonnis namelijk een dwangsom van 500.000 euro opgenomen. „We hebben eerst de motivering van de rechter nodig om te kunnen duiden wat een en ander betekent voor vervolgacties.”

Hoewel er morgen een ‘walkout-actie’ plaatsvindt bij ASML, zijn er volgens Wijers voor het eind van deze maand geen grootschalige landelijke dan wel regionale acties te verwachten.