Raad van State: ‘Besluit burgemeester Donders om Yin Yang te sluiten was terecht’

Print
Raad van State: ‘Besluit burgemeester Donders om Yin Yang te sluiten was terecht’

Saunaclub Yin Yang aan de Heinsbergerweg.

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het besluit van burgemeester Rianne Donders van Roermond om saunaclub Yin Yang voor een jaar te sluiten vanwege drugsvondst na een politie-inval, was terecht genomen. Dat oordeelt de Raad van State. Wat de uitspraak nu concreet betekent voor Yin Yang is nog onduidelijk. De club is, vanwege de lopende juridische procedures, tot op heden niet dichtgegaan.

De uitspraak van de Raad van State is opvallend omdat de gemeente Roermond eerder van de rechtbank nog in het ongelijk werd gesteld. Bij de inval, in november 2016, werden 2,55 gram cocaïne, 16 xtc-pillen en 4,5 gram softdrugs aangetroffen. Meer dan een gebruikershoeveelheid en dus oordeelde burgemeester Donders op basis van de Wet Damocles dat de saunaclub twaalf maanden op slot moest.

Rechtbank

Yin Yang was het daar niet mee eens en tekenden succesvol beroep aan. De rechtbank in Roermond oordeelde dat het besluit van Donders niet goed genoeg was onderbouwd. Er stonden tegenstrijdigheden in de processen-verbaal. Zo lagen de xtc-pillen eerst in verschillende lockers van bezoekers, in een later proces-verbaal lagen ze in dezelfde locker. Door die slechte onderbouwing kreeg Yin Yang niet de kans om aan te tonen dat de drugs van bezoekers waren en dat er niet vanuit het bedrijf werd gedeald.

Verweer

Met de uitspraak van de rechter was de gemeente Roermond het niet eens en tekende hoger beroep aan. De Raad van State oordeelt nu dat de tegenstrijdigheden niet dusdanig waren dat Yin Yang zich niet goed kon verweren tegen het besluit. Donders mocht in redelijkheid van haar bevoegdheid gebruikmaken om het pand te sluiten.

Wat de uitspraak in de praktijk gaat betekenen voor de saunaclub is nog niet bekend. Gevraagd naar wat er nu gaat gebeuren laat de gemeente Roermond via een woordvoerder weten: „De uitspraak van de rechter bevestigt dat het Damoclesbeleid door de burgemeester goed is toegepast. Over het vervolgtraject zullen wij u zo snel mogelijk informeren, waarbij voor ons geldt dat zorgvuldigheid voor snelheid gaat.”

Lex Berndsen, advocaat van Yin Yang, zegt nu af te wachten wat burgemeester Donders beslist. Wat hem betreft is het alsnog sluiten van de club niet aan de orde. „We zijn bijna 2,5 jaar verder. Er zijn strenge maatregelen genomen om aanwezigheid van drugs in het pand te voorkomen. Dat weet de burgemeester ook. Het doel van sluiting, handel voorkomen, is daarmee al op een andere manier bereikt.”

Inval

De politie viel eind november 2016 met groot machtsvertoon Yin Yang binnen. Justitie had de club op de korrel, onder meer wegens een verdenking van witwassen, maar besloot de zaak niet door te zetten. In juli 2018 werd de strafzaak tegen de saunaclub door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen