Logistiek

DSV wil met miljardenbod Zwitserse Panalpina inlijven

Print
DSV wil met miljardenbod Zwitserse Panalpina inlijven

Vrachtvliegtuig van Panalpina. Afbeelding: Panalpina

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De logistieke reus DSV wil zijn Zwitserse branchegenoot Panalpina overnemen.

Het Deense bedrijf dat alleen al in Limburg acht vestigingen runt, heeft een ongevraagd bod uitgebracht op Panalpina.

Zouden de aandeelhouders van de Zwitserse multinational akkoord gaan met het bod van dik 3,6 miljard euro, dan klimt DSV in de top tien van ’s werelds grootste logistieke concerns, van plek vijf naar drie. DSV is met zijn jaaromzet van 10,1 miljard euro in 2017 eens zo groot als Panalpina dat in ditzelfde jaar bijna 5 miljard euro omzet draaide.

Panalpina is een grote speler in luchtvracht en transport over zee en beschikt over een netwerk van circa vijfhonderd vestigingen in meer dan zeventig landen, waaronder ook op Maastricht Aachen Airport (MAA). Bij het concern werken wereldwijd zo’n 14.000 mensen. De directie van Panalpina zegt dat ze het bod van DSV onder de loep zal nemen.

DSV stelt dat de combinatie met Panalpina een „een leidend transport- en logistiek concern wereldwijd met grote groeikansen zal creëren”. Het Deense concern is de laatste tijd flink op overnamejacht: vorig jaar aasde DSV tevergeefs op de Zwitserse logistiek dienstverlener Ceva Logistics, ook al een gigant met dik zes miljard euro omzet.

DSV is in Limburg met name in Venlo sterk vertegenwoordigd. Vorig jaar nam het bedrijf zijn vierde megamagazijn in deze gemeente in gebruik. Alle vier magazijnen omvatten samen een oppervlakte van in totaal 21 hectare, ofwel ruwweg veertig voetbalvelden. In Venlo zetelt ook DSV Solutions Global (een van de drie divisies van de Deense multinational) die meer dan 400 Solutions-vestigingen met zo’n 18.000 werknemers wereldwijd aanstuurt.

In de regio Venlo werken ongeveer 900 mensen voor DSV. Het is niet bekend hoe groot de personeelssterkte is in de overige vier Limburgse vestigingen, waarvan twee op MAA en verder eentje in Oostrum alsmede een locatie in Brunssum. In totaal werken zo’n 45.000 mensen bij het concern wereldwijd.