Scootmobiels seniorenflat verbannen naar container na dodelijk ongeluk

Print
Scootmobiels seniorenflat verbannen naar container na dodelijk ongeluk

Scootmobiels moeten in de witte container. Afbeelding: Lé Giesen

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Scootmobiels zijn tijdelijk verbannen uit de seniorenflat aan het Kuiperplein in Horst. Wonen Limburg heeft een container voor de deur gezet. Daar moeten ze voorlopig in, want er zijn mensen overleden en gewond geraakt nadat ze in de flat met hun scootmobiel van een plateaulift zijn gevallen. Niet iedereen is blij met deze oplossing.

De container staat veel te ver weg van de ingang van de flat. En de schuine plank waar de doorgaans hoogbejaarde bewoners overheen moeten om die stalling in te komen, is spekglad. „Daar valt één dezer dagen iemand over”, stelt een bewoonster, die niet met naam in de krant wil. „En aangezien sommige mensen dementerend zijn, wordt vaak vergeten om de deur van de container te sluiten. Die staat de halve tijd open. Terwijl er al onze scootmobiels in staan.”

Gewond

Niet alle bewoners van de flat aan het Kuiperplein in Horst zijn blij met de oplossing die Wonen Limburg heeft bedacht nadat op 20 december een 87-jarge man gewond is geraakt toen hij met zijn scootmobiel van de plateaulift viel. De bewoner brak onder meer zijn neus en een oogkas. In mei van het vorig jaar is ook al een 83-jarige scootmobieler overleden na een val van dezelfde lift.

Beveiligers

Wonen Limburg heeft na het tweede incident extra maatregelen genomen. Zo hebben er wekenlang beveiligers bij de lift gestaan. Ze hielpen iedereen met een scootmobiel veilig naar beneden. „Die mannen zaten de hele dag in de hal, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat”, vertelt een bewoner. „Dat is toch ook geen maanden vol te houden. Daarom staat daar nu die stalling.”

Geklaagd

Bij Wonen Limburg heeft niemand erover geklaagd dat de container te ver van de ingang van de flat zou staan, zegt een woordvoerster. „Wel waren de jeu de boulers niet blij met de container, omdat die op hun plek staat. Ze zijn naar andere banen uitgeweken en lijken nu tevreden.” De klacht over de gladde helling is wel bekend. „De antisliplaag laat los. Er komt een laag antislipverf overheen. We doen er echt alles aan om alle problemen op te lossen.”

Verboden

Voorlopig blijven de scootmobiels echter in de ban. Bij de lift staat ook een bordje met ‘verboden voor scootmobiels’. „In mei gaan we het complex grondig verbouwen”, zegt Wonen Limburg. „Samen met de bewoners gaan we bekijken welk soort lift er straks moet komen.”