Burgemeester Horst aan de Maas: geen protocol, dus geen regenboogvlag

Print
Burgemeester Horst aan de Maas: geen protocol, dus geen regenboogvlag

Horst aan de Maas hijst de regenboogvlag niet. Afbeelding: ROBIN UTRECHT

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Een burgemeester die de regenboogvlag niet wil hijsen omdat daar geen protocol voor is. De meeste fracties in de Horster gemeenteraad noemen dat een gemiste kans. „Dit is laf en aartsconservatief”, stelt Jim Weijs van D66/GroenLinks.

Er zijn inmiddels heel erg veel (Limburgse) gemeenten die de regenboogvlag hebben gehesen. Het is een statement tegen de Nashville-verklaring waarin protestante dominees zich uitspreken tegen de leefstijl van mensen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn.

Gouvernement

„De kers op de taart is het Limburgse gouvernement dat de kleuren van de regenboog al een aantal dagen op het gebouw projecteert”, stelt Jim Weijs van D66/GroenLinks dinsdagavond tijdens een commissievergadering in de richting van burgemeester Ina Leppink-Schuitema. De raadsfractie wil dat ook de eigen gemeente Horst aan de Maas zich met het hijsen van een regenboogvlag uitspreekt tegen homohaat.

Vlaginstructies

Maar tot verbazing en ergernis van de raadsleden blijkt burgemeester Leppink-Schuitema niet van zins om zomaar de regenboogvlag te hijsen. „Het Rijk heeft nog geen vlaginstructie of -protocol geformuleerd voor een regenboogvlag. Daarnaast is iedereen gelijkwaardig in onze rechtsstaat. Wij als Horst aan de Maas accentueren daarom nooit bepaalde groepen.” Weijs vindt dat niet alleen „laf en aartsconservatief”, hij is juist van mening dat sommige mensen een extra steuntje in de rug verdienen in tijden dat het -zoals nu- nodig is.

Betreuren

Ook de fracties van PvdA, VVD en SP hebben de burgemeester laten weten dat ze de gang van zaken betreuren. Maar volgens de burgemeester zijn de zaken in Horst aan de Maas nu eenmaal zo geregeld. „Als het anders moet, zal de raad zich erover moeten uitspreken. We horen het graag.” Aan het verzoek van Weijs om naar aanleiding van het debat toch maar meteen de regenboogvlag te hijsen, wil Leppink niet meewerken. „Ik wil er eerst nog eens goed over nadenken.”

Zebrapad

De raad gaat dinsdagavond niet zo ver dat er een motie komt, waarin het college wordt opgedragen om de regenboogvlag per direct te hijsen. Weijs gaat zich in de eerstvolgende raadsvergadering sterk maken voor een regenboog-zebrapad, ergens op een prominenten plek in Horst.