‘Afspraken Limburg over windenergie worden niet gehaald’

Print
‘Afspraken Limburg over windenergie worden niet gehaald’

Afbeelding: iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Limburg kan de afspraken met het Rijk over windenergie niet nakomen. Dat voorspellen deskundigen, betrokken bij de bouw van windturbines elders.

Het is haast onmogelijk om de negen geplande windturbines in Venlo binnen twee jaar klaar te hebben, zeggen zij. Als dat niet lukt, komt de provincie afspraken met het Rijk niet na en zal Limburg hiervoor bestraft worden. De wind­opgave die nog openstaat, wordt dan verdubbeld.

Lees ook: De strijd om windmolenpark Venlo is nog niet gestreden

Gedeputeerde Eric Geurts (Duurzaamheid) heeft herhaaldelijk gezegd dat de molens er wél op tijd zullen staan. In een notitie van de provincie die gisteren werd gepubliceerd, worden meerdere risico’s genoemd. Rechtszaken over de verschillende plannen en een capaciteitsprobleem bij Enexis kunnen er onder meer toe leiden dat de windmolens inderdaad niet op tijd klaar zijn.

Lees ook:Provincie bezorgd over kosten en uitvoerbaarheid klimaatakkoord

Naar verwachting dient in het voorjaar een Raad van Statezaak tegen Windpark Greenport Venlo, aangespannen door tientallen omwonenden en bedrijven. Als adviseur van energiecoöperatie Zuidenwind volgt Joost van der Stappen de zaak op afstand. „Venlo zal zeker niet binnen twee jaar klaar zijn”, is zijn overtuiging.

Tijd

Vanwege de complexiteit van het project zal het minimaal op een aantal punten moeten worden aangepast, verwacht hij. En dat kost tijd. „We hebben het hier niet over enkele bezwaarmakers. Nee, een groot deel van de bevolking is tegen dit plan. Turbines staan erg dicht in de buurt van woningen en natuur.”

Ook Andres Bauer, kartrekker van een windpark in Ospeldijk, houdt de ontwikkelingen in de gaten. Veel werk kan pas verzet worden als het plan de Raad van State heeft gepasseerd, legt hij uit. „Enexis moet capaciteit leveren. De levertijd van materiaal is minimaal negen maanden. De bouw zelf kost veel tijd. Nee, Venlo wordt niet gehaald.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje