Bungalowpark Roekenbosch heeft nog tien jaar te gaan

© Stefan Koopmans

Over tien jaar is het over en uit voor bungalowpark Roekenbosch in Blitterswijck. Om de ontmanteling te kunnen betalen, worden maximaal zestig van de 224 vakantiewoningen voor sloop behoed om daar 250 buitenlandse werknemers in onder te brengen.

Jos Bouten

Verder gaan 44 huisjes naar starters of mensen die een woning zoeken, maar nergens aan de bak komen. De eigenaren van de 224 huisjes moeten hun eigendom verkopen aan de coöperatie Roekenbosch voor de helft van de WOZ-waarde. Die beslissing moeten ze al heel snel nemen. Als stok achter de deur gaat de gemeente vanaf 1 februari optreden tegen illegale permanente bewoning. Bovendien loopt het erfpachtcontract voor de grond met de gemeente over tien jaar af. De ­gemeente gaat dat pachtcontract zeker niet verlengen, waardoor de waarde van de woningen alleen maar zal afnemen.

Race

De 44 huisjes voor de zogenoemde woonurgenten zullen worden beheerd door Wonen Limburg. Deze woningcorporatie is ook in de race voor de verhuur van de huisjes voor de arbeidsmigranten, maar de gemeente praat daarover tevens met uitzender Otto. De omgeving van het park klaagt steen en been over de 440 arbeidsmigranten die nu op het park verblijven. Volgens de gemeente is het straks met die overlast gedaan als er minder mensen wonen en het beheer en het toezicht goed zijn geregeld.

Geen toekomst

Het toekomstplan voor Roekenbosch heeft de gemeente Venray gisteravond gepresenteerd aan alle partijen die hebben meegepraat over de toekomst van het park. Dat overleg is in november 2018 na een jaar onderhandelen mislukt en dat was de reden voor de gemeente om zelf met een toekomstplan te komen.

Volgens een provinciaal rapport heeft het park geen toekomst als recreatiepark. De Venrayse wethouders Jan Loonen (CDA) en Carla Brugman (VenrayLokaal) willen dat alle partijen water bij de wijn doen om het probleem-Roekenbosch voor eens en altijd op te lossen.

Loonen erkent dat sommige eigenaren het plan zien als „een dictaat”. Loonen: „Maar het is hun eigen keuze of ze hun woning verkopen of niet. Het is nu ‘ja of nee’.”

Lees ook:‘Roekenbosch veroorzaakt onrust’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal