‘Nederland op nippertje ontsnapt aan brugramp zoals in Genua

Print
‘Nederland op nippertje ontsnapt aan brugramp zoals in Genua

De Merwedebrug bij Gorinchem. Afbeelding: AD/Joris Buijs / Beeld Werkt

Nederland is ontsnapt aan een ramp vergelijkbaar met de instorting van de Morandibrug in het Italiaanse Genua afgelopen zomer. Dit stellen emeritus hoogleraar veiligheidskunde en rampenbestrijding Ben Ale en hoogleraar constructieleer Rob Nijsse van de TU Delft in EenVandaag.

Dat doen zij na bestudering van een rapport van organisatieadviesbureau Berenschot dat de gang van zaken onderzocht rond het afsluiten van de Zuid-Hollandse Merwedebrug in 2016. De Merwedebrug, die in oktober 2016 plotseling werd afgesloten voor vrachtverkeer vanwege ‘haarscheurtjes’ blijkt op dat moment nog een ‘restlevensduur van 6 dagen’ te hebben.

Lees ook:Genua wil ingestorte brug herbouwen

De brug bij Gorinchem werd in oktober 2016 in eerste instantie afgesloten voor zwaar vrachtverkeer na de ontdekking van haarscheurtjes in de stalen draagbalken. Enkele dagen later moest al het vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton omrijden. De brug werd uiteindelijk twee maanden later weer opengesteld.

Wonder

Ben Ale noemt het ‘een wonder’ dat de brug er nog staat. Volgens de specialisten op het gebied van veiligheid en constructieleer aan wie EenVandaag het document heeft voorgelegd, maakt het rapport duidelijk dat de brug in de A27 bij Gorinchem op instorten stond en roept het vragen op over de kwaliteit van het toezicht op bruggen in Nederland. Ale: ,,Soms is er misschien een fataal ongeval nodig om de boodschap weer eens goed voor het voetlicht te krijgen.’’