Eis: 5 jaar cel voor ‘brein’ tuindersfraude

Print
Eis: 5 jaar cel voor ‘brein’ tuindersfraude

Foto ter illustratie. Jurgen Mols

/ Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Tegen hoofdverdachte Theo van K. is in een slepende strafzaak over fraude door een groep Brabantse en Limburgse tuinders vijf jaar celstraf geëist. .

Volgens de aanklager was de 71-jarige zakenman het brein achter een schijnconstructie om aardbeien en champignons goedkoop te laten oogsten door Poolse seizoensarbeiders.

De officier van justitie meent dat hij schuldig is aan valsheid in geschrifte en witwassen met een criminele winst die is geschat op 31 miljoen euro.

Van K. kocht van de tuinders ongeoogste aardbeien en champignons en liet ze door Poolse arbeiders plukken. De Polen waren in dienst van zijn Poolse of Cypriotische bedrijven. Er werden in Nederland geen sociale premies en loonbelasting afgedragen. Daardoor werden de arbeidskosten gedrukt en werd de Nederlandse schatkist daardoor volgens het Openbaar Ministerie voor miljoenen benadeeld.

,,Het gaat om vals spel, ’’ zei de officier van justitie op zitting: ,,Door op deze wijze te werken kon er goedkoper gewerkt worden dan de naaste concurrent, die amper zijn hoofd boven water kon houden. ’’

‘Ondermijnende fraude’

,,De casus is een schoolvoorbeeld van grootschalige en langdurige en dus ondermijnende fraude. Jarenlang is er stelselmatig gefraudeerd en is er welbewust een fors deel van de oogstopbrengst buiten de boeken gehouden”, zei de officier donderdag: ,,We zien dit eigenlijk veelvuldig om ons heen. Constructies die worden opgetuigd louter en allen om de afdracht aan de publieke middelen tot een minimum te beperken. Maar ondertussen wordt er door diezelfde mensen wel volop gebruikgemaakt van de voorzieningen die met die publieke middelen zijn gefinancierd. Zoals bijvoorbeeld de infrastructuur. Hoe krijg je immers anders je oogst bij de afnemers?”

,,De casus is een schoolvoorbeeld van grootschalige en langdurige en dus ondermijnende fraude. Jarenlang is er stelselmatig gefraudeerd en is er welbewust een fors deel van de oogstopbrengst buiten de boeken gehouden”, zei de officier donderdag: ,,We zien dit eigenlijk veelvuldig om ons heen. Constructies die worden opgetuigd louter en allen om de afdracht aan de publieke middelen tot een minimum te beperken. Maar ondertussen wordt er door diezelfde mensen wel volop gebruik gemaakt van de voorzieningen die met die publieke middelen zijn gefinancierd. Zoals bijvoorbeeld de infrastructuur. Hoe krijg je immers anders je oogst bij de afnemers?”

Ernstig benadeeld

De overheid is jarenlang ernstig benadeeld door de fraude. De directeur zou op deze wijze ruim 30 miljoen euro hebben verdiend. ,,Gelet op de aard van de feiten, de grootschaligheid en omvang van de fraude en de daarbij betrachte opzet met nadrukkelijk ook het oogmerk van financieel gewin is wat het OM betreft ten aanzien van de directeur een gevangenisstraf van vijf jaar onvoorwaardelijk op de plaats”, stelde de officier.

Met achttien bij de fraudezaak betrokken tuinders heeft justitie in 2017 al een schikking getroffen. Ze kregen werkstraffen en moesten in totaal 25 miljoen euro aan illegale winst terugbetalen. In veel van de gevallen ging het om tuinders uit plaatsen in Noord- Brabant zoals Someren, Gemert, Son en Breugel, Beek en Donk, Nuenen, Aarle Rixtel, Milheeze en Vessem. Er zat een tuinder bij uit Horst aan de Maas.

Lees ook:Brein’ miljoenenfraude tuinders is overtuigd van onschuld