Lagere straf voor brein achter brand en poging tot explosie in Brunssum en Kerkrade

Print
Lagere straf voor brein achter brand en poging tot explosie in Brunssum en Kerkrade

Het pand van Karel V. aan de Passartweg in Brunssum ging in 2015 volledig in rook op. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

Brunssum / Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek -

Karel V. moet 7,5 jaar de cel in voor een brand in Brunssum en een poging tot explosie in Kerkrade. De feiten vonden plaats in 2015 op carnavalszondag.

In november 2017 veroordeelde de rechtbank Karel V. nog tot acht jaar cel.

Overschrijding

Het gerechtshof in Den Bosch heeft daar nu zes maanden vanaf gehaald vanwege de te lange tijd die de behandeling van de zaak in beslag nam. Om diezelfde reden werd vorig jaar ook de straf van mededader en Karels voormalige zwager Werner V. verminderd met een half jaar. Hij moet in totaal 6,5 jaar brommen.

De advocaat van Karel V. had ingezet op vrijspraak, maar volgens het hof is hij juist het brein achter de feiten. Zijn idee was om de verzekering voor zo’n 2,5 miljoen euro te tillen. Hij liet de misdrijven plegen door Werner.

Sleutelhangerpistolen

Met name de geraffineerde wijze waarop Karel alles in scène heeft gezet en het feit dat hij voor financieel gewin mensen in gevaar heeft gebracht, worden hem door het hof zeer kwalijk genomen. Naast de genoemde feiten had Karel ook twee zogenaamde ‘sleutelhangerpistolen’ in bezit. Het ging om twee geladen dubbelloops geheime vuurwapens.

Op de bewuste 15 februari 2015 was in de woning van Werner aan de Meuserstraat in Kerkrade, die toen eigendom was van Karel, de gaskraan opengezet. Dit terwijl de brievenbus was afgeplakt en ramen en deuren dicht waren. Dat werd ontdekt voordat de boel kon ontploffen. Even later ontstond brand in een bedrijfspand van Karel aan de Passartweg op de grens tussen Brunssum en Heerlen. Het vuur legde het gebouw volledig in de as.

Onder druk

Werner bekende schuld, maar zei voor het plegen van de misdrijven zwaar onder druk gezet te zijn door Karel. Uit angst voor hem ging hij akkoord. Volgens de rechtbank was Werner licht verminderd toerekeningsvatbaar, maar moest hij wel in staat zijn geweest niet mee te gaan in de plannen van Karel.

Na zijn veroordeling lukte het Werner om via Duitsland te ontsnappen. Een hele poos zat hij ondergedoken, totdat hij door stom toeval in juli vorig jaar alsnog in de kraag werd gevat. Een agent die een dagje vrij had zag hem lopen in Heerlen en schakelde direct collega’s in.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje