‘Vastelaovend verrijkt je leven’

Print
‘Vastelaovend verrijkt je leven’

Wie Laater Wie Zaater bestaat elf jaar. Afbeelding: Bart Douben

Tegelen / Noord-Limburg -

‘Weej make ‘t weer bónk’ heet de nieuwe vastelaoveskraker van Wie Laater Wie Zaater. De titel van het liedje vangt in een notendop waar de Tegelse vriendengroep voor staat.

Het illustere clubje geeft al elf jaar extra kleur aan de Tegelse vastelaovend. Het hele jaar door zijn de leden van Wie Laater Wie Zaater ermee bezig, van kleinsaf al. De liefde voor het volksfeest zit bij hen stevig verankerd in de genen. Ook hun partners en kinderen zijn erfelijk belast. Vastelaovend is voor hen veel meer dan een driedaagse uitspatting. „Het verrijkt je leven”, stelt Luuk Willemsen onomwonden. „Sterker nog, het heeft ons gevormd tot wat we nu zijn. Zo voelen we dat echt.”

De zeven vrienden weten hoe het spel gespeeld hoort te worden. Ze verstaan de kunst om zich telkens weer opnieuw te onderscheiden zonder de aandacht op te eisen. De manier waarop is veelal tegendraads, soms zelfs op het randje. „Maar nooit provocerend”, meent Willemsen. „Al zijn we niet te beroerd om af en toe een statement te maken.”

Met tal van ludieke initiatieven heeft Wie Laater Wie Zaater naam gemaakt en vooral ook een eigen plek veroverd naast het establishment. Spraakmakend zijn de Underground Party’s op onalledaagse locaties, zoals de in verval geraakte Harmoniezaal en de voormalige discotheek bij het station van Kaldenkerken. Vier jaar terug trokken ze met 111 man in een lange harmonicabus door Venlo. Daarnaast heeft de vrolijke vriendengroep een paar onvervalste hits op zijn kerfstok. ‘Heej, kiék now ens nao mich’, beter bekend als de ‘Dub’ song, was in 2013 dé schlager van Tegelen én omstreken. „ Op vastelaoveszaterdag hadden we dertien optredens”, weet Rob Broekman nog. „Van de Boétezitting tot de Paerssjtal in Reuver. Daar werden we zelfs als hoofdact aangekondigd. Onze naam stond in koeienletters midden op het affiche, met daaromheen sterren als Big Benny en Angelina. Maar dan klein afgedrukt, haha.”

Roemrucht is ook het Hutje Mutje bal in het tuinhuisje van WLWZ-lid Paul Smeets, dat op de dag van het feest letterlijk uit zijn voegen barst. Als opmaat naar het prinsenbal van D’n Oeles wordt met het uitroepen van een eigen spaarkasprins de spanning opgevoerd. Zijn mantel is een café-relikwie van vroeger, een oud tafelkleed met schroeiplekken van sigaretten en de afdruk van een asbak duidelijk zichtbaar.

Wie Laater Wie Zaater leverde zelf ook twee ‘officiële’ Tegelse hoogheden. Paul Smeets zwaaide in 2015 de scepter over het Oelesrijk, met Frank Rijvers als adjudant. De laatste maakte in 2009 al deel uit van het Beerpiëptrio, samen met adjudant Luuk Willemsen en Rob Gielen in de rol van prins. Een bijzondere eer en tegelijk een bewuste keus, benadrukt Willemsen. „ We willen graag onafhankelijk zijn en blijven, maar zetten ons zeker niet af tegen de gevestigde orde. Kleur bekennen betekent niet dat je de ene vereniging verkiest boven de andere. Hoewel er individueel wel bloedbanden bestaan, zijn we als club volstrekt neutraal. Alle kleuren zijn ons even lief.”

Zo maken ze het intussen al elf jaar bont, de mannen van Wie Laater Wie Zaater. Hun naam doet vermoeden dat het ook wel eens té bont wordt. „We houden absoluut van een goed glas bier”, beaamt Rob. „En ook wel twee. Een pilsje hoort er bij, maar meer ook niet. Vastelaovend is geen zuipfeest, er is zoveel meer om van te genieten. Dat is ook wat we onze kinderen willen mee geven.”