St. Antonius Abt Gilde viert patroonsfeest

Print
St. Antonius Abt Gilde viert patroonsfeest

Het 60-jarige St. Antoniuskapelletje. Afbeelding: St. Antonius Abt Gilde

Blitterswijck -

Het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck houdt op maandag 21 januari voor de 33e keer de plaatselijke traditie van koppermaandag. Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen (6 januari) en geldt traditioneel als feestdag voor gilden.

De gildebroeders- en zusters komen samen in café De Zwart. Tijdens die avond word de tentoonstelling gepresenteerd over 60 jaar St. Antonuiskapelletje, dat in opdracht van het St. Antonius Abt Gilde werd gebouwd en op 28 januari 1959 ingewijd. Het bouwplan stamt van 17 januari 1957 van gildebroeder Herman Reijnders. Ter bestrijding van de kosten, droeg elk lid destijds maandelijks een kwartje bij. De totale kosten van de bouw bedroegen 495,75 gulden. Veel geld voor die tijd. De bouw werd helemaal door het gilde zelf betaald, mede door de organisatie van activiteiten in het dorp. In 1961 werd het beheer van het kapelletje aan een stichting overgedragen. Koppermaandag is ook voor niet-leden toegankelijk.

Patroonsfeest

Op dinsdag 22 januari wordt het feest van de patroonheilige St. Antonius Abt gevierd. Het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck is een van de weinige gilden en schutterijen in Noord-Brabant en Limburg die het feest van hun patroonheilige nog op een doordeweekse dag vieren. De dag start om 9.00 uur met een mis door gildepriester Huub van Horne in de parochiekerk van Blitterswijck. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan de St. Antonius kapel, waar opnieuw aandacht wordt geschonken aan het 60-jarig bestaan van het kapelletje. Na het gebed en het offeren wordt de traditionele borrel genuttigd. Aansluitend vindt de jaarvergadering plaats in de Molen, aangezien het parochiehuis nog in de eindfase zit van de grote verbouwing. Tijdens de vergadering komt het bouwen en realiseren van een gildelokaal in 2019 op het gildeterrein aan de orde. Het koningspaar Lennart en Lizzy Gooren bieden een koningsschild aan het gilde aan. Ook wordt jubilaris Herman Rongen voor zijn 25 jarig lidmaatschap gehuldigd. Evenals tambour-maître, schutsvrouw en marketentster Carla Claessens die voor de zestiende maal gehuldigd wordt voor het winnen van de onderlinge competitie geweerschieten van St. Antonius Abt Gilde in 2018. In de middaguren bezoekt het gezelschap nog café Tante Jet en café De Zwart. Aansluitend voegen de genodigden en aanhang zich bij de feestvierders voor een diner en avondprogramma met verassingen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen