Hulpdiensten centraal tijdens optocht Prins Oetrope

Print
Hulpdiensten centraal tijdens optocht Prins Oetrope

De presentatie van de ‘prinsemedaille’ in aanwezigheid van burgemeester Penn-te Strake. Afbeelding: Hans Hollanders / de Tempeleers

Maastricht / Itteren -

De hulpdiensten, politie, handhavers, ambulancemedewerkers en brandweer staan centraal in de optocht van het Prins Oetrope op zondag 3 februari.

Deze ‘hölpdeenste’ vormen dit jaar het thema van de optocht die de ‘Groeten Oonbekinde’ begeleidt naar het ‘benkelek momint’ op de Markt. De Tempeleers gaan daarom verkleed als ‘deenders’ en boeven, de Groeten Oonbekinde zelf staat als hoofdcommissaris van politie op de wagen.

Geheel volgens de traditie is ook de Tempeleersmedaille gekoppeld aan het thema. De Tempeleers Orde kent dit jaar de naam ‘de govies’. De medaille bouwt daarmee de verbintenis van de vastelaovend met ‘de govies’ voort. Zo zijn agenten meer dan eens onderwerp van liedjes, bijvoorbeeld ‘Meer daor ligk ‘ne Govie in ’t water’, en ‘Menier d’n Deender’. Ook gaan jaarlijks twee grote ‘govies’ mee in de Boonte Störrem. Uiteraard zorgen de echte ‘govies’ samen met de andere hulpdiensten elk jaar voor een veilige en ‘propele’ vastelaovend.

De Prinsemedaille, niet gekoppeld aan het thema, is dit jaar getiteld ‘de reiperok’. Ook bekend van een vastelaovendsliedje: ‘Meer komp oet dee zedeleer’ (hool dee reiperok mer oet de kas). Het dialectwoord voor hoepelrok siert de medaille die door de Stadsprins van Groet Mestreech wordt uitgereikt. Naast de twee ordes, worden kinderen vereerd met de kindermedaaje of ’t Kinderknuipke.