Voor honderdjarige Maria Bischoff is uiterlijk heel belangrijk

Print
Voor honderdjarige Maria Bischoff is uiterlijk heel belangrijk

Maria woont nog steeds zelfstandig. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Maria Bischoff-Roemen werd 15 januari 1919 geboren. De honderdjarige ziet er veel jonger uit dan ze in werkelijkheid is. Maria maakt er dan ook geen geheim van dat ze dagelijks veel zorg besteedt aan haar uiterlijk.

De wieg van Maria stond in Wahlwiller. Ze is het oudste kind in een gezin van vijf. In 1923 verhuist de familie Roemen naar Spekholzerheide.

Verkering

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Maria verkering met haar vriend Joep Bischoff. In 1947 trouwden ze voor de wet en op 27 november 1948 werd het kerkelijk huwelijk gesloten. Het echtpaar kreeg drie kinderen: Lei, Ger en Kety. Verder zijn er vijf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Maria is altijd huisvrouw geweest. Zij kreeg van haar ouders niet de kans om een muziekopleiding te volgen. Het gezin Bischoff had het niet breed: Joep verdiende als bovengronds mijnarbeider minder dan een houwer in de pijler.

Maria was erg handig en maakte of herstelde de kleding, lapte de schoenen en knipte de haren. Ook kon ze goed breien. Zo heeft ze al die jaren een steentje bijgedragen aan het gezinsleven.

Kruidenthee

De gezondheid van de honderdjarige is best goed. Maria is weleens verkouden en heeft weleens last van haar knie. Naar de dokter gaat ze zelden en kwaaltje lost ze zelf op. Een keer per maand gaat Maria met de bus naar Herzogenrath om kruidenthee te halen. Tien jaar geleden liet ze haar ogen laseren. Sindsdien draagt ze een bril. Verder is ze slechthorend. Op 88-jarige leeftijd moest Maria noodgedwongen verhuizen. Ze sliep toen op de bovenverdieping maar kon op een gegeven moment de trap niet meer op en af lopen. Maria was bang dat ze zou vallen. Ook Meander vond het niet meer verantwoordelijk en heeft ervoor gezorgd dat ze in Kaalheide een benedenwoning kreeg toegewezen.

Series

Elk week loopt de krasse hoogbejaarde - met behulp van de rollator- naar de supermarkt. Twee keer per week krijgt Maria hulp in de huishouding. Kleine taken in haar huis doet ze nog zelf. Maria gaat elk dag op tijd naar bed en staat in alle vroegte op. Haar tijdbesteding is kijken naar series op het Duitse televisienet. Maria Bischoff heeft vijf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Zoon Lei woont in Heerlen, maar Ger en Kety wonen in het westen van het land. Op zijn tijd gaat ze logeren bij haar kinderen.

Na het overlijden van haar man in 1994, die ze elke dag ging bezoeken in een kliniek, werd ze daar op latere leeftijd vrijwilligster en hielp Maria de hulpbehoevende bewoners daar waar ze kon. Toen ze verplicht werd om een opleiding te volgen om het vrijwilligerswerk nog te kunnen en mogen doen, is ze in 2007 gestopt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje