Lokale Omroep Horst aan de Maas: meer geld, beter nieuws
Fusie Omroep Venlo en Omroep Reindonk Horst aan de Maas. — © Getty Images/iStockphoto
Eén organisatie met twee aparte lokale omroepen: Omroep Venlo en Omroep Horst aan de Maas. Omroep Reindonk verdwijnt. Beide omroepen gaan ervoor. Maar het kost Horst aan de Maas dik een ton extra per jaar. „Wat krijgen we voor dat geld”, wil de Horster raad weten.
„Als we niet bereid zijn om zoveel geld in onze lokale omroep te steken. Wat dan? Staat Omroep Reindonk niet gewoon met de rug tegen de muur?” Peter Elbers, fractievoorzitter van de VVD in de Horster gemeenteraad vraagt het tijdens een commissievergadering aan Arie Stas, voorzitter van Omroep Reindonk. Stas geeft daar met directeur Evert Cuijpers van Omroep Venlo tekst en uitleg over de plannen om samen verder te gaan.
Twee opties
„Het gaat niet goed met Omroep Reindonk en er zijn twee opties”, zegt Stas. „Of we gaan met hulp van Omroep Venlo professionaliseren, óf we blijven een omroep die volledig op vrijwilligers draait met het bijbehorende, zeer beperkte aanbod. Omroep Reindonk zal steeds verder wegzakken.” Roy Bouten (PvdA): „Ik vind dat we nu al te weinig waar krijgen voor ons geld. U vraagt ruim een ton per jaar meer. Wat krijgen we daarvoor terug?”
Slecht imago
In elk geval een lokale omroep met een nieuwe naam: Omroep Horst aan de Maas, stelt Cuijpers. „Omroep Reindonk heeft een slecht imago. En werkt bovendien met verouderde apparatuur waar ook nog een oplossing voor moet komen. De nieuwe omroep krijgt maar één kans om met een sterke programmering een nieuwe start te maken. Daarvoor willen we drie vaste, professionele journalisten in dienst nemen die elke dag nieuws brengen uit de zestien dorpen van Horst aan de Maas.”
Geen doorstart
Stas en Cuijpers benadrukken dat de omroepen van Venlo en Horst aan de Maas niet samensmelten. Omroep Horst aan de Maas gaat alleen programma’s maken voor en door mensen uit deze gemeente, zoals Omroep Venlo dat alleen voor Venlo blijft doen. Cuijpers: „Door de organisaties te fuseren, krijgen we financieel meer slagkracht en worden we interessanter voor adverteerders en andere partijen.” Eén directie, samen inkopen; het is allemaal veel efficiënter. Echter: de subsidiegelden van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas zullen altijd gescheiden blijven. Venlo betaalt niet voor programma’s in Horst aan de Maas of andersom.
Gasthoês
Dat Omroep Horst aan de Maas ook een studio moet hebben in deze gemeente, zodat vrijwilligers en professionele verslaggevers nauwe contacten kunnen onderhouden met inwoners, instanties en verenigingen, staat vast. Hoewel Omroep Venlo volgens Cuijpers vooral interesse heeft in verhalen en niet in stenen, ziet de omroepdirecteur een radio- en tv-studio in het Gasthoês wel zitten. „Maar dan moeten de lasten voor die huisvesting gelijkwaardig zijn aan die van Omroep Reindonk.”
Over twee weken buigt de Horster gemeenteraad zich over deze kwestie.