Charmeoffensief Maastrichtse gele hesjes

Print
Charmeoffensief Maastrichtse gele hesjes

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Demonstranten met gele hesjes hebben donderdagmiddag actie gevoerd op het Emmaplein in Maastricht. Ze deelden folders uit aan automobilisten, waardoor er op de Statensingel een opstopping ontstond.

De actie is bedoeld om het imago van de ‘gele hesjes’ op te krikken. Dat heeft na het dodelijk ongeluk bij Visé afgelopen vrijdag een smet opgelopen, zegt Owen van de gele hesjes in Maastricht.

Vreedzaam

,,Wat zij doen schaadt de rest van de gele hesjes”, verwijst hij naar de gewelddadige bejegening van de truckchauffeurs in België. ,,Na het voorval zie je op Facebook dat er wordt gestigmatiseerd, ieder geel hesje is opeens gevaarlijk.” Hij wil laten zien dat de Maastrichtenaren vreedzaam actievoeren door flyers uit te delen en een praatje te maken met de langsrijdende automobilisten. De politie houdt een oogje in het zeil.

Emoties

Owen wil inhoudelijk niet reageren op wat er vrijdag is gebeurd. ,,Van beide kanten wordt er veel geroepen, er zijn veel emoties. We moeten het onderzoek afwachten.” Maar hij laat ook weten dat de insteek van de Maastrichtse gele hesjes altijd vreedzaam zal zijn. De demonstranten aan deze kant van de grens staan in contact met de Luikenaren, onderschrijven ook hun standpunten, maar voeren op een andere manier actie.

Lees ook: Vrees voor acties tegen auto’s van Maastrichts transportbedrijf

Dankzij bemiddeling door een van de Maastrichtse gele hesjes heeft de belangenvereniging van de chauffeurs in Nederland met de Luikse demonstranten afgesproken dat de komende twee weken tussen Luik en de Nederlandse grens niet wordt gedemonstreerd.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje