Fietsbrug over Greenportlane moet einde maken aan onveilige verkeerssituaties

Een impressie van de toekomstige fietsbrug over de Greenportlane. Het uiteindelijke ontwerp is iets aangepast. © Arc2 Architecten

Er moet nog dit jaar een fietsbrug over de Greenportlane (N295) op Trade Port Noord in Venlo komen. Bij gebrek aan een veilige verbinding steken fietsers nu nog vaak de 80-kilometerweg over.

Daan de Hulster

De fietsbrug wordt aangelegd door de provincie Limburg in samenwerking met Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Volgens directeur Ruud van Heugten van Greenport ontbreekt het momenteel aan een veilige oversteek over de Greenportlane. „Fietsers moeten nu behoorlijk omrijden voor een oversteek. Dat leidt er iedere dag toe dat mensen met gevaar voor eigen leven de gevaarlijke weg oversteken, er mag immers 80 kilometer per uur worden gereden. Er staan overal bordjes met waarschuwingen, maar het is toch gevaarlijk.”

Overeenstemming

De Greenportlane werd aangelegd vanwege de in 2012 gehouden wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Venlo. Inmiddels is het de doorgaande weg over bedrijventerrein Trade Port Noord. De bouw van een fietsviaduct werd eerder uitgesteld in afwachting van de ontwikkeling van het gebied. „En eigenlijk wilden we vorig jaar al beginnen”, zegt Van Heugten. „Maar toen lukte het niet om overeenstemming te bereiken over de aankoop van een stuk grond van kasteelheer Wim Gerrickens. Inmiddels is dat gelukt.”

Gerrickens is bekend van de strijd tegen een rotonde naast zijn kasteel in Nuth. Er loopt momenteel nog een rechtszaak tussen een bedrijf dat Gerrickens vertegenwoordigt en de gemeente Venlo om een stuk grond dat nodig is voor de uitbreiding van het bedrijf Vida XL.

Vergunning

De fietsbrug over de N295 komt te liggen tussen Vida XL en DSV aan de ene kant en Michael Kors en Nunner Logistics aan de andere zijde. De provincie Limburg heeft de benodigde vergunning inmiddels aangevraagd en de aanbesteding voor de bouw opgestart. Bedoeling is dat de bouw in de loop van dit jaar start. Greenport Venlo moet zorgen voor de aanleg van de op- en afritten en de fietspaden op het terrein zelf. Daar ligt er nu een aantal van, maar het fietsnetwerk op Trade Port Noord is nog niet compleet. Greenport Venlo gaat ervoor zorgen dat er een aaneengesloten fietsverbinding op het terrein komt.