Ridderronde Maastricht wil verhuizen naar populairdere vrijdag

Print
Ridderronde Maastricht wil verhuizen naar populairdere vrijdag

De Ridderronde hoopt publiekstrekker Tom Dumoulin ook dit jaar weer aan de start te krijgen. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De Ridderronde wil verhuizen van de woensdag- naar de vrijdagavond. De wielerronde in Maastricht gaat bovendien dit jaar niet meer langs de terrassen van het Onze Lieve Vrouweplein.

De 35e editie van de profkoers vindt dit jaar waarschijnlijk voor het eerst op de vrijdagavond plaats. „De Ridderronde werd altijd anderhalve week na de finish van de Tour de France verreden”, zegt Math Derey van de organisatie. „We willen het twee dagen naar achteren verschuiven. Dan pik je uitgaanspubliek mee en sponsoren vinden het prettiger vanwege de vrije dag erna.”

Markt

Het is nog niet definitief, omdat op de Markt overdag de vrijdagmarkt is. „Afgezien van de avondwedstrijd van de profs hebben we ’s middags niets op ons programma staan in de binnenstad. Dat scheelt”, denkt Derey.

Daarnaast wordt het parcours aangepast. De doorkomst van de renners in de scherpe smalle bocht vanaf de Bredestraat op de keitjes van het Onze Lieve Vrouweplein zorgde er in het verleden nogal eens voor dat renners onderuitgingen.

Derey: „Er is ter hoogte van de Bonbonnière een versmalling met paaltjes, dat is niet ideaal.” De organisatie heeft daarom besloten dat het peloton in de Bredestraat de afslag naar de Hondstraat neemt en via de Cortenstraat langs de zijkant van de OLV-basiliek richting Het Bat dendert. Voor de toekomst wordt verder gedacht aan een lus door Wyck.

Tijdrit

De Ridderronde krijgt bovendien een nieuw onderdeel, buiten het reguliere parcours. In de ochtend rijdt een profrenner van de mannen of de vrouwen een tijdrit met een start en finish bij Chalet Bergrust. De ronde maakt daarbij een uitstapje naar de Sint Pietersberg. Derey: „Amateurs kunnen zich individueel of als groep inschrijven om zich op de tijd van de profrenner te richten.”

Start en finish zijn net als vorig jaar op de Kesselskade. „Dat is ons goed bevallen met die ‘natuurlijke’ tribune en de glooiing waardoor je de renners beter ziet.” Het Vrijthof werd in 2018 verlaten als start- en finishlocatie. Wel rijden de renners vanuit de Helmstraat langs de terrassen van het Vrijthof om op de hoek de Bredestraat in te duiken.

De organisatie wil een deelnemersveld van minstens hetzelfde kaliber aan de start krijgen als afgelopen jaar. Tom Dumoulin, die tweede werd in de Tour en de Giro, won de 34e editie. Derey:„We hopen hem opnieuw voor eigen publiek te laten rijden.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje