Peel en Maas versoepelt regels voor kleine evenementen

Print
Peel en Maas versoepelt regels voor kleine evenementen

Voor een buurtbarbecue met maximaal 150 personen in Peel en Maas volstaat voortaan een melding. Afbeelding: GPD/CEES ZORN

Baarlo / Panningen / Noord-Limburg -

Wie in Peel en Maas een klein evenement voor maximaal 150 personen organiseert, hoeft daar geen vergunning meer voor aan te vragen. Vanaf medio deze maand geldt alleen nog een meldplicht.

Goed nieuws voor organisatoren van kleine evenementen als bedrijfs- of jubileafeesten, en buurtbarbecues in Peel en Maas. Als daar niet meer dan 150 personen komen, hoeft er voortaan geen vergunningen meer voor aangevraagd te worden. Een digitale melding is voldoende.

De gemeente heeft nog eens goed gekeken naar de regels voor evenementen. Conclusie is dat er voor kleine evenementen volstaan kan worden met een meldingsplicht. Dat levert minder administratieve rompslomp op en geeft de gemeente meer ruimte om de focus te leggen op de veiligheid van grote evenementen. Het risico van een meldplicht voor kleine evenementen is aanvaardbaar, is de overtuiging.

Drie categorieën

Tot voor kort waren evenementen vanaf 100 personen vergunningplichtig. Per jaar verleende Peel en Maas daarvoor 225 evenementenvergunningen. In de nieuwe situatie zijn er nu drie categorieën. Dat zijn de volledig vergunningsvrije evenementen zoals wandel- en fietstochten of optredens van fanfares of dansgroepen. Als tweede gaat het om de evenementen die maximaal 150 bezoekers trekken en waarvoor dus nu de regels zijn versoepeld. Dat waren er voorgaande jaren circa 90. En dan zijn er de circa 135 grote evenementen zoals de kermissen, Ossefeesten Maasbree, Parkfeesten Helden en Volksfeesten Baarlo. Voor deze evenementen blijft de evenementenvergunning verplicht.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje