Roermondse leerlingen voeren actie in Zweden

Print
Roermondse leerlingen voeren actie in Zweden

Burgemeester Peder Björk (derde van links) van Sundsvall ontving de leerlingen donderdag op het gemeentehuis. Afbeelding: Marlie Rikken

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Schoolklassen die op uitwisseling gaan naar het buitenland zijn niet ongewoon. Actievoeren in het gemeentehuis van de stad waar je bent wel. Scholieren van VWO 4 van Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond stonden donderdag met spandoeken in het raadhuis van het Zweedse Sundsvall.

De Roermondse scholieren kregen in het kader van het uitwisselingsproject een opdracht mee. Bedenk een oplossing voor een probleem dat speelt op de plek waar je bent. „Uiteindelijk stuitten de leerlingen op het probleem van de dumping van vaten met kwik in de Baltische Zee in de jaren vijftig en zestig”, zo legt docente Marlie Rikken vanuit de Zweedse kustplaats Sundsvall uit. „Het kwik was toen een restproduct van de productie van plastic en werd door fabrieken in het water gedumpt.”

Bedrijven

Op dit moment is van een gedeelte van de vaten bekend waar ze liggen. Ook is duidelijk dat het merendeel nog niet lekt. „Maar dat gaat ooit een keer gebeuren. Dus hebben de leerlingen bekeken hoe je die vaten in kaart zou kunnen brengen en hoe je ze eventueel zou kunnen bergen. Ze hebben ook contact gezocht met Nederlandse bedrijven voor advies. Al met al een geslaagde opdracht.”

Roermondse leerlingen voeren actie in Zweden
De leerlingen op weg naar het stadhuis. Foto: Marlie Rikken

Aandacht

Toch hield het daar voor de ruim veertig leerlingen niet op. Ze wilden op lokaal niveau aandacht vragen voor het probleem. En daarom trok de groep, samen met leerlingen uit andere uitwisselingslanden, donderdag naar het gemeentehuis van Sundsvall, om daar bij de lokale notabelen niet alleen aandacht te vragen voor het probleem, maar ook om de door hen bedachte oplossing aan te bieden. Rikken: „De leerlingen hebben flyers uitgedeeld en ook de lokale media was aanwezig. Dus hopelijk heeft dat effect dat er op lokaal niveau meer aandacht komt voor het probleem.”

De leerlingen van Bisschoppelijk College Broekhin keren zonder rond middernacht terug in Roermond.