Waarschuwing: verraderlijk gladde wegen, code geel

Print
Waarschuwing: verraderlijk gladde wegen, code geel

Afbeelding: ANP

Als je nog naar buiten moet, pas dan goed op. Weerplaza waarschuwt voor ‘verraderlijke gladheid’. Het KNMI heeft code geel opgegeven voor donderdagavond en vrijdagochtend.

Door de buien die donderdag in het hele land vielen zijn de meeste wegen nat, wat de gelegenheid biedt tot ijzel. ,,De lucht is nog vochtig en zeker op windsluwe gebieden droogt het wegdek niet snel op. Tegelijkertijd daalt de temperatuur - nu nog tussen één en drie graden - wel snel. Rond een uur of negen kan het op de eerste plaatsen al vriezen en dus verraderlijk glad worden.”

De vrieskou van donderdagavond was al wel verwacht, waardoor er op veel verschillende plaatsen al gestrooid wordt. ,,Maar op de wegen waar niet gestrooid wordt, zoals bruggetjes of viaducten, kunnen nog wel verraderlijk glad zijn.” Het KNMI waarschuwt alle verkeersdeelnemers dan ook voor mogelijke hinder.

Schaatsplezier

De komende dagen blijft het koud, maar het wordt ook droog. De kans op gladheid neemt daarom af. ,,In de loop van volgende week kan er echt natuurijs ontstaan. Het water koelt de komende dagen verder af. Het ijs zal volgende week allemaal nog erg dun zijn, maar in het tweede deel van de week verwacht ik de eerste waaghalzen al wel op ondiepe slootjes het ijs proberen”, aldus Klaassen.