Wolf beet vorig jaar 15 Limburgse schapen dood

Print
Wolf beet vorig jaar 15 Limburgse schapen dood

Afbeelding: EPA

Lottum / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Heythuysen -

Vijftien schapen zijn vorig jaar in Limburg doodgebeten door een wolf. Dat is minder dan in Overijssel (54), Drenthe (52), Friesland (18) en Groningen (17). In Gelderland ging het om 5 schapen, in Noord-Brabant en Flevoland om 2 en 1 in Utrecht.

De wolf sloeg vorig jaar 44 keer toe in Nederland. Daarbij werden in totaal 166 schapen gedood, met een totale schade van bijna 33.000 euro.

Doodgebeten

Dat blijkt uit recente cijfers van bureau Bij12, dat voor de provincies de schade afhandelt. De doodgebeten schapen in Limburg kwamen reeds begin vorig jaar in het nieuws. In maart werden toen in Lottum 4 schapen gedood, in Venlo 9 en bij een schapenhouder in Heythuysen 2 schapen. De schapenhouders kregen respectievelijk in totaal 800, 423 en 310 euro uitgekeerd. De vergoedingen per schaap wisselen; een volwassen schaap en een lammetje verschillen bijvoorbeeld in prijs.

In Limburg dook twee keer een wolf op. De wolf Naya die rond de jaarwisseling via Noord-Limburg en Weert in de bossen rond Leopoldsburg belandde en de wolf die in maart in Lottum, Venlo en Heythuysen vijftien schapen doodde.

Een woordvoerder van Bij12 bevestigt dat er klachten zijn geweest over een trage afhandeling van schade door Bij12. Hij zegt de klachten te betreuren en stelt dat er de afgelopen weken juist flinke stappen gemaakt zijn.

De analyse van dna-materiaal, waarbij bekeken wordt of er inderdaad sprake is van een wolf, kost bij iedere melding ongeveer een maand tijd. Dit onderzoek wordt gedaan door Wageningen Environmental Research (WENR).

Actief

De wolf blijft, evenals vorig jaar, ook in het nieuwe jaar flink actief in Overijssel. Er zijn al vier schadevergoedingen voor gebeten schapen aangevraagd. Het gaat in totaal om zeven schapen. Uit andere delen van het land zijn nog geen meldingen gedaan. Of het inderdaad een wolf was die de dieren heeft gebeten, moet nog uit onderzoek blijken. In de praktijk gebeurt het ook regelmatig dat loslopende honden schapen doden. Dna-analyse geeft uitsluitsel of het om een wolf of een ander dier ging.

Met de opmars van de wolf in Nederland krijgen provincies de mogelijkheid om het dier af te schieten als acuut gevaar dreigt. De wolf is een beschermd dier, maar als een wolf plotseling agressief is tegen mensen en huisdieren en vee opeet, mag hij afgeschoten worden.

Limburgse schapenhouders gaven eerder aan dat het houden van schapen kostbaarder wordt als de wolf hier zich definitief zou vestigen. Ze zouden dan onder meer voor vele duizenden euro’s aan preventieve maatregelen als zware rasters kwijt zijn.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje