Eerste Limburgse vrouw met Michelinster, Ida Kleijnen (82), overleden

Print
Eerste Limburgse vrouw met Michelinster, Ida Kleijnen (82), overleden

Afbeelding: Twitter Chapeau Magazine

Ida Kleijnen, de eerste vrouwelijke Limburgse kok, die een Michelinster won, is dinsdag in haar woonplaats Lanaken op 82-jarige leeftijd overleden.

Tot op hoge leeftijd was Ida Kleijnen nog actief als kok. In Lanaken gaf ze van 1997 tot 2010 met veel succes kooklessen.

Ze begon haar culinaire carrière in 1979 toen ze besloot om haar pension in Valkenburg te sluiten en er een restaurant van te maken. Dat zou snel furore maken onder de naam De Lindenhorst. ,,Het pension had te weinig kamers om van te leven en ik wilde graag op een hoger niveau gaan koken”, vertelde ze tegen De Limburger in 2006.

Kookboeken

Een echte koksopleiding had ze niet gevolgd. Ze was een pure self made kok. ,,Ze haalde haar kennis uit kookboeken. Ook ging ze vaak uit eten. Dan kwam ze naar de keuken en vroeg je van alles over bereidingen, recepturen en ingrediënten, ze was erg leergierig en maakte zich alles snel eigen”, zegt de 81-jarige oud kok Jacques Zeguers, die haar diverse malen ontving in de keukens van zijn Maastrichtse restaurants.

Tot haar eigen verrassing won Ida Kleijnen in 1983 als eerste Limburgse kokkin een Michelinster. Hard heeft ze moeten knokken voor haar ster, gaf ze aan. ,,Ik stond er na de scheiding van mijn man alleen voor.”

Haar prestatie dwong in Nederland alom veel respect af: ,,Erg knap dat ze er als autodidact en als eerste Limburgse in slaagde een Michelinster te halen”, aldus Zeguers.

Lady Chef of the Year

In 1990 werd ze uitgeroepen tot Lady Chef of the Year. Na haar kreeg in 1996 Margo Reuten van Da Vinci in Maasbracht ook deze titel. De Maasbrachter sterrenkok zegt in het begin van haar carrière veel steun te hebben gehad van Ida Kleijnen.

,,Als 16-jarige stond ik als meisje in de keuken van hotel restaurant Prinses Juliana in Valkenburg tussen allemaal mannen. Tegenover ‘Juliana’ lag haar restaurant De Lindenhorst. Ze volgde me altijd en hield me goed in de gaten. Samen deelden we de passie voor ons prachtige vak”, aldus Margo Reuten donderdagavond. ,,Ze behoorde met Maartje Boudeling van Inter Scalde uit Kruiningen tot de top van de Nederlandse culinaire wereld. Toentertijd had je meer vrouwen, die leiding gaven aan de keukens van top restaurants dan momenteel”, geeft Reuten aan.

Koersverandering Dertien jaar lang, van 1983 tot 1996 wist Ida Kleijnen de Michelinster voor De Lindenhorst te behouden. In 1996 ook droeg ze het restaurant over aan haar zoon Paul Keijdener. Die voerde een koersverandering door, waarna De Lindenhorst zich meer ging toeleggen op het geven van kooklessen en relatiemarketing.

In 2006 besloot Keijdener De Lindenhorst te sluiten en met zijn gezin naar Zuid-Frankrijk te verhuizen. Vijf jaar later, in 2011 keerde hij terug naar De Lindenhorst. ,,Mijn moeder was dolblij en heeft toen een groot feest gegeven”, deelde Paul Keijdener donderdagavond mee. Momenteel heet De Lindenhorst Chez Paul. ,,Ik heb goede hoop dat De Lindenhorst een succesvol restaurant blijft. Mijn drie kinderen volgen allemaal de kokspopleiding en helpen al mee in de keuken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen