Herinrichting

Stationsplein krijgt tijdelijk kunstwerk

Print
Stationsplein krijgt tijdelijk kunstwerk

Het Stationsplein, hier een half jaar geleden toen het nog een ‘fietsenkerkhof’ was, wordt verfraaid met kunst. Afbeelding: Annemiek Mommers

Maastricht / Itteren -

Op het plein voor het NS station in Maastricht komt vanaf deze zomer een kunstwerk te staan. Het werk dat door studenten van de kunstacademie gemaakt wordt, blijft er tot medio 2021 staan.

Derde- en vierdejaars studenten ontwerpen een kunstwerk dat tijdelijkheid, verandering en lichtheid moet uitstralen. Het moet bovendien een plezierige omgeving creëren voor de stroom passanten, aldus de gemeente Maastricht. Hun ideeën tonen de studenten in maart aan een kunstcommissie waarin onder andere de gemeente en de NS zijn vertegenwoordigd. De commissie kiest het beste ontwerp.

Ruimte

Er is ruimte gekomen voor kunst door de herinrichting van het stationsgebied, waardoor er een ruimer voorplein voor het stationsgebouw is ontstaan. De scooterparkeerplek op het plein gaat bovendien verdwijnen. Er komt een scooterstalling in de oude fietsenstalling van Aon de Stasie. De stalling wordt naar verwachting medio dit jaar in gebruik genomen.

Het kunstwerk kan volgens de gemeente blijven staan tot de werkzaamheden worden uitgevoerd voor de definitieve inrichting van het plein. Naar verwachting is dat halverwege 2021.