Chaos dreigt bij import uit Verenigd Koninkrijk

Print
Chaos dreigt bij import uit Verenigd Koninkrijk

Afbeelding: iStock

De overheid heeft geen idee welke producten uit het Verenigd Koninkrijk er precies in onze schappen liggen. En dat terwijl in het slechtste scenario – Brexit zonder akkoord – over 2,5 maand al die producten moeten worden gecontroleerd als ze ons land binnenkomen. Dat kan tot chaos leiden.

Het kabinet stelt dat ons land zich goed voorbereidt op een eventuele harde Brexit. Maar controleren en inspecteren van producten gaat lastig als er geen complete lijst met Britse producten beschikbaar is.

Het speciale Brexitloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft zo’n overzicht niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook niet. „De handelsvolumes zijn wel bekend”, zegt een woordvoerder van de NVWA. „Maar welke producten waar in de supermarkt liggen, dat weten we niet.” De NVWA is een van de diensten is die zich juist nadrukkelijk moeten voorbereiden op de Brexit. Zo worden 140 nieuwe medewerkers aangetrokken die voedsel en levende dieren moeten gaan controleren.

Een Brexit zonder deal betekent ook dat Britse producten hier in de supermarkt duurder worden. Het Verenigd Koninkrijk hoort dan niet langer bij de interne markt van de Europese Unie. Net als voor alle andere landen buiten de EU gelden dan ook voor Engelse producten als een potje Marmite of stuk cheddarkaas importtarieven. Op dit moment weet nog niemand hoe hoog tarieven op Britse producten in het geval van een no deal zullen worden.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2017 meer dan 23 miljoen producten uit het Verenigd Koninkrijk in ons land werden ingevoerd. Voeding en levende dieren staan op nummer 1. Het CBS heeft wel een gespecificeerd overzicht met het soort goederen dat uit het Verenigd Koninkrijk ons land binnenkomt. Denk aan ‘kaas en wrongel’, ‘bereide voedingsmiddelen’ en ‘alcoholhoudende drank’.