Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Test: alle ballen verzamelen

Test: alle ballen verzamelen

Ze lijken best op echt vlees, de meeste vegetarische ballen. Afbeelding: Marco Okhuizen

Minder vlees eten: het prijkt op menig lijstje met goede voornemens. Ons panel proeft zeven merken vegaballen.

Bij de borrel eet ik graag een vegetarisch balletje’’, bekent Isabel Boerdam, oprichter van webblog dehippevegetarier.nl en het culinaire adviesbureau Green Food Lab. „Ik ben nu twintig jaar vegetariër en simpelweg klaar met dat eeuwige worteltje met hummus. Zo’n vegabal is voor mij op een borrel ook goed als comfort food.” 

De balletjes laten zich bovendien gedwee in andere richtingen rollen. In de salade, de pasta of verkruimeld als gehakt vormen ze voor Boerdam de favoriete keus in het supermarktschap met vleesvervangers. En ook haar vier collega’s – van flexitariër tot overtuigd vlees- en visloos halen allerminst de neus op voor de multi-inzetbare bolletjes. „Al kies ik persoonlijk liever voor falafelballen”, zegt Kim Zoon. „Nee, die lijken natuurlijk niet op vlees. Maar ik vind ze gewoon lekkerder.” 

Vegaboeren

Tijdens deze blinde test proeft het panel zeven merken vegaballen die qua smaak en uiterlijk de vergelijking aan zouden moeten kunnen met echt vlees. Geen opzichtige falafel-, zeewier- en notenballetjes dus. Wel ballen die bol staan van de soja- en tarwe-eiwitten. 
Vier erkende vegaboeren (De Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Vegafit en Boon) en drie huismerken (Jumbo, Albert Heijn en Aldi) vormen samen een dwarsdoorsnede van het schap. 

Groenteflinters

Allereerst het uiterlijk. Het wemelt van de goudbruine, ogenschijnlijk ambachtelijk geknede balletjes die moeiteloos zouden opgaan in een schaal met echt vlees. Alleen de chiliballen van Boon vallen met hun rozegele tint en overduidelijke groenteflinters direct door de mand. Ook de Jumboballen doen de wenkbrauwen enigszins fronsen.  De ongelijke, grillige structuur doet het panel al op voorhand watertanden, maar doet eerder denken aan kleine krentenbollen dan aan geloofwaardig vlees. 

Eenmaal in de mond worden de verschillen groter. Door een overdaad aan zout en andere specerijen stellen de ballen van De Vegetarische Slager het meest teleur. En ook van Vegafit wordt gehakt gemaakt: sponzige stuiterballetjes zonder enige bite. Garden Gourmet bewijst daarentegen hoe het ook kan. Onder het knapperige jasje gaat veerkrachtig, goed gekruid deeg schuil waarop je zou willen blijven sabbelen. 

Structuur

Albert Heijn wordt net iets minder goed beoordeeld, maar is wel de beste keus voor de verstokte carnivoor die eigenlijk liever van het echte werk geniet. De structuur is rul en ook de smaak en het mondgevoel zouden zo voor vlees kunnen doorgaan. Boerdam: „Dit is precies hoe ik me gehakt herinner, na twintig jaar zonder vlees.” 

De uitslag:


Garden Gourmet, €2,39 De structuur behaagt: knapperig van buiten en chewy van binnen. Ook de kruiding is naar wens. Je zou bijna geloven dat het echt gehakt is. Cijfer: 8
Jumbo, Veggie Chef, €2,41 Oogt zeer aantrekkelijk: ongelijk, krokant en met uitstekende stukjes. Het mondgevoel stelt teleur: net wat te compact, droog en vlokkerig. Wel goed op smaak, inclusief fijn pepertje. Cijfer: 7
Aldi, Meat Free Days,€1,59 Gekunstelde budgetballen. Geen crunch. De smaak is uitgesproken, maar valt door de mand als fopvlees. 
Vanbinnen plakkerig en droog. Wel prachtig goudbruin. Cijfer: 6
De Vegetarische Slager, €2,99 De zemelige vezelstructuur kan prima de strijd aan met echt gehakt. De kruiding vliegt volledig uit de bocht. Veel te zout. Cijfer: 4
Albert Heijn, €2,19 De vegaballen die het dichtst in de buurt komen bij echt vlees. Rulle gehaktstructuur, geloofwaardige vleesgeur en licht zoetje dat lang blijft hangen. Mag iets meer kruiden hebben. Cijfer: 7,5
Boon, €2,99 Meer een groentebal dan imitatiegehakt: de doperwtjes en stukjes paprika springen in het oog. De smaak is allerminst slecht, al zijn de chilipepers (te) dominant. Cijfer: 6,5
Vegafit, €2,39 Te vlak van smaak, alleen het onprettige zuurtje heeft enig uithoudingsvermogen. 
De structuur is een nog grotere afknapper: sponzige stuiterballetjes zonder enige bite. Cijfer: 5