Noodverordening na granaatvondst Nieuwstadt ingetrokken

Print
Noodverordening na granaatvondst Nieuwstadt ingetrokken

De verkeersmaatregelen worden weer verwijderd. Afbeelding: Archief De Limburger/Annemiek Mommers

Nieuwstadt -

De noodverordening die werd afgekondigd na de vondst van de granaat in Aan de Linde in Nieuwstadt, wordt ingetrokken. Volgens burgemeester Jos Hessels is ‘de dreiging afgenomen’.

Na de vondst van het explosief in de voortuin van Bandidos-kopstuk Harrie Ramakers op 20 december, werd een noodverordening afgekondigd voor een gebied rond de straat Aan de Linde in Nieuwstadt. Hierdoor was preventief fouilleren mogelijk. Ook werd een verbod ingesteld voor het dragen van uitingen die horen bij het lidmaatschap van een motorclub. Volgens burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren hebben zich de afgelopen maand geen incidenten voorgedaan die onder de noodverordening vallen.

Brief

Volgens de gemeente is de onmiddellijke dreiging afgenomen waardoor de noodverordening in ieder geval beëindigd kan worden. Burgemeester Hessels stelt in een brief aan de bewoners dat ‘in geval van onraad en spoed’ direct alarmnummer 112 gebeld kan worden. Met de politie is afgesproken dat er na een melding vanuit de straat en directe omgeving met verhoogde prioriteit zal worden gereageerd. „Aan de Linde staat in het systeem bij de politie. Bij een telefoontje uit de buurt, wordt direct met spoed gereageerd”, meldt Hessels, die daarmee mogelijke onrust bij omwonenden wil wegnemen.

De drempels die na de granaatvondst werden aangelegd worden weer verwijderd. Wel blijft permanent cameratoezicht aanwezig in de straat, volgens Hessels in ieder geval nog de komende vier weken. Hessels: „De gemeenteraad heeft sowieso aangegeven het cameratoezicht in Echt-Susteren te willen uitbreiden. Deze camera stond niet op de lijst maar helpt wel mee aan een gevoel van veiligheid bij bewoners. We hebben nu drie keer een incident gehad op deze plek, met die camera zal er niet zo snel iets gebeuren.”

De granaat in de voortuin van de voorman van de motorclub, werd gevonden na een periode van rust nadat vier jaar geleden tot twee keer toe een explosief tot ontploffing was gekomen in de straat. De politie doet geen uitspraken over het onderzoek.