Gemiste ecosysteemdiensten door het vellen van monumentale esdoorn

Print
Gemiste ecosysteemdiensten door het vellen van monumentale esdoorn

De UniCorn Suikeresdoorn in betere tijden. Afbeelding: Wim Vlekken

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Wat heeft het voor nut dat de gemeente op zoveel plaatsen bomen plant en ze goed verzorgt, zodat ze oud kunnen worden?

Hetzelfde geldt voor particuliere boombezitters. Het antwoord heeft twee kanten. Voor velen zijn bomen vooral een decoratieve invulling. Tegelijk blijken bomen veel bij te dragen aan het welzijn en de gezondheid van de bewoners en werknemers. Alleen is niet iedereen zich daar van bewust. Bomen zijn ook de goedkoopste en meest effectieve manier om CO2 vast te leggen. Verder filteren ze ongewenste stoffen uit de lucht, remmen de regenwaterafvoer en gaan hittestress tegen.

De esdoorn van Van de Venne Meelfabriek

Een voorbeeld is de suikeresdoorn in de tuin van de meelfabriek UniCorn in Weert. Deze boom is rond 1910 door de oprichter van de Weerter Meelfabriek Van de Venne geplant. In die tijd was het gebruikelijk om bijzondere bomen te planten als uiting van rijkdom en Van de Venne had deze boom via een bevriend tuinarchitect speciaal uit Amerika laten komen. Deze zeldzame suikeresdoorn stond in de tuin van de meelfabriek UniCorn in Weert. Hij werd rond de jaarwisseling geveld, waarschijnlijk omdat hij niet meer zo vitaal was en extra verzorging nodig had. Stichting Groen Weert had daar in 2016 al over geadviseerd. Zijn vervangingswaarde was € 32.740 (volgens de universele rekenmethode van VVOG). Verder leverde deze boom onderstaande ecologische prestaties.

•CO2 vastleggen, per jaar 463 kg. In zijn hele leven is al 25.770 kg vastgelegd.

•Zuurstofproductie per jaar: 833 kg, dit is genoeg voor 6 mensen.

•Het jaarlijks waterverbruik is ruim 31.850 liter, dat niet via riool wordt afgevoerd. Dit is niet zoveel, omdat deze boomsoort droogteresistent is en relatief weinig water verbruikt.

•In een jaar tijd onderschept deze boom bijna 58.260 liter water, dat vertraagd naar de bodem gaat en gemakkelijker infiltreert.

•Elk jaar filtert hij:

o321 gram ozon.

o28 gram stikstofoxiden.

o23 gram zwaveloxide.

o1 gram fijnstof (PM2,5).

•Het koelvermogen van deze boom is 16.540 kWh, gelijk aan liefst 9 huishoudairco’s.

•Deze esdoorn soort is een relatief belangrijke leverancier van nectar en stuifmeel voor insecten.

Dit soort esdoorns heeft een levensverwachting van 100-150 jaar. Hij is 110 jaar geworden en was al een tijdje aan het aftakelen. Zo is er tijdens een storm in 2015 een grote tak afgebroken, veroorzaakt door ‘okselrot’ als gevolg van in de takoksel stagnerend regenwater. Bovendien was hij geïnfecteerd door een parasiterende zwam. Na ingrijpend onderhoud in 2017 kon de boom nog zeker 10-15 jaar overleven, maar de huidige directie besliste anders: de zaag erin. Wat Groen Weert betreft een paar jaar te vroeg. Helaas, hij is er niet meer.

Dit is de tweede aflevering uit een serie over monumentale bomen in Weert.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee