Onderzoek naar kracht explosie vuurwerkaanslag woning politieman Horst

Print
Onderzoek naar kracht explosie vuurwerkaanslag woning politieman Horst

Een staaf Cobra 6 Afbeelding: ANP

Horst / Wanssum -

Kan het illegale vuurwerk Cobra 6 dodelijk letsel veroorzaken? Op die vraag wil rechtbank Limburg antwoord van het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) in de strafzaak tegen de 26-jarige Hans van M. uit Wanssum.

Van M. wordt verdacht van twee pogingen tot doodslag op een politieman in Horst waarbij hij vuurwerkstaven zou hebben gebruikt. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de man dat hij zich daaraan schuldig heeft gemaakt toen hij toen hij Cobra-projectielen in en bij het huis van een politieman in de Wittenhorststraat in Horst tot ontploffing bracht. Dat zou hij met Kerstmis 2017 en met carnaval 2018 hebben gedaan. Volgens advocaat Misja Geeratz, die M. bijstaat, zet het OM veel te hoog in. „Bij gebruik van dit vuurwerk kan er geen sprake zijn van poging tot doodslag. Toen het vuurwerk in de gang belandde, lagen de bewoners nota bene boven te slapen.”

De politie sloeg de Wanssummer in juli 2018 in de boeien nadat op een baksteen zijn DNA was gevonden. Met die steen is op 12 februari het vuurwerk in het huis van de agent aan de Wittenhorststraat gegooid. De man ontkent en zegt dat hij een alibi heeft. Hij zou ook met kerst 2017 niet de staaf vuurwerk hebben ontstoken.

Stalking

Het OM vervolgt van M. ook voor stalking van zijn ex-vriendin, een vrouw uit Grubbenvorst. Hij zou haar maandenlang hebben lastiggevallen nadat zij bij de politie belastend had verklaard over de voorvallen met de vuurwerkstaven. Bij zijn arrestatie vond de politie in zijn woning gaswapens.

De rechtbank vindt dat Hans van M. naar de observatiekliniek Pieter Baan Centrum moet voor een dubbelrapportage. Dat is een onderzoek door een psychiater en een psycholoog. „Nu u erbij blijft dat u de dader niet bent, willen we graag meer over u weten”, zei de rechtbankvoorzitter. De rechtbank verlengde de voorlopige hechtenis van M.