Samenwerking

Centrummanager in strijd tegen winkelleegstand Reuver

Print
Centrummanager in strijd tegen winkelleegstand Reuver

De Passage in Reuver is door leegstand geen winkelstraat meer, maar slechts een doorgang.

Reuver / Beesel -

In haar poging de leegstand in het winkelcentrum van Reuver te bestrijden, gaat de gemeente Beesel een centrummanager benoemen.

Wethouder Debbie Heesakkers (Economische Zaken) hoopt dat die nog in het eerste kwartaal van 2019 aan de slag kan. Van de centrummanager wordt verwacht dat die vooral de samenwerking tussen de ondernemers bevordert en zorgt voor nieuwe winkels en activiteiten.

Ingeklemd

De centrummanager richt zich op de hele gemeente, maar met name op het winkelcentrum in Reuver. Doel is de leegstand te beperken en de attractiviteit te vergroten. Een lastige opgave, omdat het dorp ingeklemd ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland en moet opboksen tegen de populaire winkelcentra in Roermond en Venlo.

Volgens onderzoeksbureau Locatus stond een jaar geleden één op de tien winkels leeg in Beesel. Heesakkers: „Dat is niet absurd hoog. Vervelend is wel dat er lege winkels op prominente plaatsen zijn. Bijvoorbeeld vóór de Albert Heijn aan de Rijksweg, maar ook in de Passage. Die is door de leegstand geen winkelstraat meer, maar een doorgang geworden.”

Ondernemersfonds

Een mooier winkelcentrum begint met een goede samenwerking tussen de ondernemers, meent de wethouder. Die ontbreekt, stelt ze. Het liefst ziet Heesakkers dat zij een fonds vormen. Met dat geld kunnen gezamenlijke activiteiten worden ontplooid om het winkelcentrum te promoten.

Heesakkers gebruikt dit jaar om een visie op te stellen, zodat ze in 2020 aan de slag kan. Aandacht wordt besteed aan het compacter maken van het winkelcentrum. Mogelijkheden worden verkend om winkels te verleiden naar het centrum te verhuizen. Maar ook om subsidies aan te wenden voor het verfraaien van de gevel of verlagen van de huur, zodat een pand weer een invulling krijgt. Als dat niet lukt, kan de bestemming veranderd worden van detailhandel in wonen of zorg.

Weekmarkt

Het is tevens zaak het winkelcentrum te verfraaien. Dat kan door een andere inrichting, met meer groen, verlichting, straatmeubilair en een kiosk op het marktplein. Uitgangspunt is wel dat de weekmarkt en de kermis hun plek in het centrum van Reuver houden.