Werk beeldend kunstenaar Peter Struycken te zien in Wijlre en Den Haag

Print
Werk beeldend kunstenaar Peter Struycken te zien in Wijlre en Den Haag

Koningin Beatrix reikt in 2008 op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag een eremedaille uit aan kunstenaar Peter Struycken. Struycken is in 1984 al benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Afbeelding: ANP

Wijlre -

Het werk van beeldend kunstenaar Peter Struycken wordt tentoongesteld in Den Haag en Wijlre. Dit gebeurt ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de kunstenaar. Het thema van het project is ‘Kleur: Weelde en Veranderlijkheid’.

Beeldend kunstenaar Peter Struycken was de pionier van de digitale kunst. Dit project genaamd Kleur: Weelde en Veranderlijkheid, toont een 3D geïntegreerd kleurwerk in het Hedge House, het kunstpaviljoen van de buitenplaats van Kasteel Wijlre. Tegelijkertijd is er een overzichtstentoonstelling van Struyckens dynamische kleurruimten in het Koetshuis te zien.

In het atrium van het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag is de driedimensionale kleurstructuur van Struycken te bezoeken. Het 5212 aluminium bollen tellende kunstwerk in 32 kleuren dat het atrium van het hoofdkantoor siert, zal op twee zondagen opengesteld worden voor publiek. Onder begeleiding van de conservator van de Aegon kunstcollectie zal er op 24 maart en 26 mei tweemaal een rondleiding plaatsvinden langs werk van Struycken en de kunstcollectie van Aegon.

Peter Struycken

Peter Struycken maakt werk in de traditie van de geometrische-abstractie toegesneden op wetmatigheden en systematiek. Hij onderzoekt enerzijds visueel de relatie tussen kleuren en anderzijds gebruikt hij algoritmes voor de verandering van plaats van kleur in ruimte en tijd. De snelle ontwikkeling van de digitale technologie geven hem de mogelijkheid steeds complexere programmering te gebruiken voor beelden met een grote visuele directheid. Hiervoor gebruikt hij software van o.a. D. Groot, F. Van Manen (Klankschap) en D. Dekkers (cThrough). Zijn kunst oogt van geometrisch abstract tot hallucinerend ruimtelijk en levert associaties op met fenomenen uit de natuur door de overeenkomst in visuele variatie.

Het werk van Struycken kent diverse verschijningsvormen; schilderijen, tekeningen, bewegend beeld en vele toepassingen in architectuur, theater en muziek. Struycken ontwierp in 1981 de bekende postzegel met de beeltenis van toenmalig koningin Beatrix, opgebouwd uit talloze puntjes, van gelijke afmeting. Een uniek ontwerp in het oeuvre van Struycken aangezien natuurlijke figuratie in zijn werk normaal geen rol speelt.

In 2019 is buitengoed Kasteel Wijlre geopend van 10 maart tot en met 10 november van donderdag tot en met zondag tussen 11:00-17:00 uur. Ingang: Kerkpad, Wijlre. Voor meer informatie: www.kasteelwijlre.nl.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje