FD zegt vertrouwen op in correspondent Ans Boersma

Print
FD zegt vertrouwen op in correspondent Ans Boersma

Afbeelding: ANP

Het Financieele Dagblad (FD) verbreekt de banden met journaliste Ans Boersma, die donderdag Turkije werd uitgezet. Dat meldt de hoofdredactie op de site van de krant. Het FD concludeert dat Boersma ,,nalatig is geweest in de informatie die zij aan de hoofdredactie heeft verstrekt”.

Het FD heeft naar aanleiding van haar uitzetting enkele ,,intensieve gesprekken” met haar gehad.

Lees ook: Turkije: ‘Nederlandse correspondent had banden met terreurgroep Jabhat al-Nusra’

,,Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte. Turkije liet weten dat Boersma is uitgezet omdat zij banden zou hebben met de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. In de gesprekken met het FD in de afgelopen dagen heeft Ans Boersma onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol”, aldus de hoofdredactie.

Volgens de krant heeft ze wel gezegd dat de verdenking tegen haar vermoedelijk verband houdt met de relatie die zij tot de zomer van 2015 heeft gehad met een Syriër. Die is afgelopen najaar in Nederland gearresteerd op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.

Nalatigheid

De voorlopige conclusie die het FD trekt, is dat Boersma drie keer heeft nagelaten om informatie aan de krant door te geven. Zo is haar eind 2016 nadrukkelijk gevraagd waarom ze zich in Turkije wilde vestigen. Boersma ontkende dat daar persoonlijke motieven, zoals een relatie, aan ten grondslag lagen, schrijft de hoofdredactie.

Ook op andere momenten, toen haar ex-partner in de publiciteit kwam, had Boersma dat moeten melden, vindt het FD. ,,De hoofdredactie is diep teleurgesteld over haar nalatigheid. De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken.”

Journalistieke standaarden

Boersma schreef in de afgelopen twee jaar zo’n 45 artikelen voor het FD. De krant ziet op dit moment geen reden om aan te nemen dat de verslaggeving inhoudelijk onjuist is of om een andere reden niet voldoet aan de journalistieke standaarden die het dagblad hanteert.

,,Ans Boersma heeft voor het FD niet geschreven over de oorlog in Syrië of vluchtelingen. Haar opdracht als correspondent was om zich met name te richten op economische en politieke onderwerpen.”

Op de FD-website staat boven een oud artikel met als kop ‘VN maandag bijeen over Turkse inval Syrië’ de mededeling dat de krant op 18 januari 2019 de banden met correspondente Ans Boersma heeft verbroken.