Gedeputeerde Mackus: ‘Tekort Maaslijn is fors bedrag’

Print
 Gedeputeerde Mackus: ‘Tekort Maaslijn is fors bedrag’

De elektrificatie moet een hoop problemen op de Maaslijn oplossen Afbeelding: De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Roermond / Reuver / Venray / Molenhoek -

Provinciale Staten moeten bij het tekort voor de elektrificatie van de Maaslijn rekening houden met “forse bedragen”. Daarvoor waarschuwde gedeputeerde Hubert Mackus (Openbaar Vervoer) vrijdag.

Vorig jaar werd bekend dat er een tekort was van ongeveer vijftien miljoen, veroorzaakt door prijsindexatie en gestegen aanlegkosten. Dat bedrag is inmiddels flink opgelopen, zei Mackus vrijdag. „Ik ga geen bedragen noemen. Maar dit is slechts een deel. Als de planning doorloopt, loopt alles door.”

De betrokken provincies Limburg, Gelderland en Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steggelen al maanden over de verdeling van een onbekend bedrag aan extra kosten die zijn ontstaan door uitstel van de elektrificatie. Besparingen op diesel waar rekening mee gehouden werd, gaan niet door en voor de nieuwe treinen die al besteld zijn, moet wel al worden betaald. Het Rijk en Brabant hoeven volgens eerdere afspraken niet voor de risico’s op te draaien. Maar Limburg wil dat ze meebetalen.

„Ze staan er nu positief in”, zei Mackus vrijdag. „Op dit moment vindt een externe toets van de kosten plaats. Die is op korte termijn klaar. Vervolgens gaan we opnieuw om tafel en wil ik een antwoord hebben.”

In vragen aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven hebben ook CDA-Kamerleden Erik Ronnes en Moustafa Amhaouch er vrijdag op aangedrongen dat er snel een oplossing moet komen.