DENK maakt eerste kandidaten bekend: Wij zijn geen Turkenpartijtje

Print
DENK maakt eerste kandidaten bekend: Wij zijn geen Turkenpartijtje

Selami Coskun uit Roermond (rechts) wordt lijsttrekker van DENK. Afbeelding: John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Debutant DENK heeft de eerste drie kandidaten en het programma voor de Provinciale Statenverkiezingen bekendgemaakt. Lijsttrekker is raadslid Selami Coskun uit Roermond.

Op twee staat docent aan Zuyd Hogeschool Toon Peters uit Nuth. „Mensen in mijn kennissenkring zien DENK nog altijd als een Turkenpartijtje, terwijl het programma heel veel mensen aan zal spreken.”

Nieuw is DENK in Limburg inmiddels niet meer. Selami Coskun (30) zit sinds maart vorig jaar voor de partij in de Roermondse gemeenteraad. Eén zetel wist DENK te bemachtigen in de enige Limburgse gemeente waar mee werd gedaan aan de lokale verkiezingen. Die uitslag viel, uitgerekend in de thuisstad van Kamerlid en partijvoorzitter Selcuk Ozturk, wat tegen, geeft Coskun toe. „Onze bekendheid moest nog groeien. En lokaal stemmen mensen toch meer op personen dan op een partij. Nu staan we in de landelijke peilingen op zeven zetels, dat is meer dan een verdubbeling.”

Gevarieerd

Een zetel of twee moet in Provinciale Staten daarom haalbaar zijn, schat Coskun in. Een breed, sociaal programma en gevarieerde kandidaten moeten daarvoor zorgen. Zo is de nummer twee op de lijst voorbehouden aan Toon Peters (63), docent uit Nuth aan Zuyd Hogeschool. Hij kwam in contact met de Tweede Kamerfractie toen hij in Den Haag aandacht vroeg voor een ‘rechtvaardigere rechtspraak’, na persoonlijke ervaringen met een slepende alimentatiezaak. DENK maakte werk van zijn zaak en Peters besloot zich aan te melden als kandidaat. „DENK zet zich in voor de zwakkeren in de samenleving. Wat nu voorligt is een links programma, waar heel veel mensen zich in zullen vinden.”

Sociale agenda

Uitbreiding van de sociale agenda van de provincie is een van de belangrijkste thema’s van DENK. Zo pleit de partij voor een schuldenfonds voor jongeren, zodat zij hun schuld kunnen afkopen met maatschappelijk werk. De provincie zou meer werk moeten maken van de acceptatie van arbeidsmigranten, vindt DENK. „Een groot deel gaat echt niet meer terug naar het thuisland”, denkt Coskun.

„Naast huisvesting, moeten we zorgen voor een goede integratie. Zo moeten ze zich kunnen laten omscholen voor beter werk.” Om discriminatie bij bedrijven te stoppen, vindt DENK dat de provincie ‘loksollicitaties’ moet stimuleren.

Andere opvallende punten zijn een gekozen gouverneur, gratis openbaar vervoer op feestdagen en voor ouderen en een halvering van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

Lijstduwer

De derde plek op de lijst is voor Dilek Bosok (28) uit Venlo, zij werkt als zzp’er in de zorg. Omdat de volgorde van de overige kandidaten nog niet vaststaat, worden deze later bekendgemaakt. Kamerlid Selcuk Ozturk wordt lijstduwer. Coskun verwacht niet dat hij in de Staten gaat als hij voldoende voorkeurstemmen krijgt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen