Samen Zorgen Huis Leudal nadert voltooiing

Print
Samen Zorgen Huis Leudal nadert voltooiing

De vrijwilligers nemen tijdens het werk ook de tijd voor een kop koffie. Afbeelding: Samen Zorgen Huis Leudal

Baexem -

Ze zijn ruim twee jaar onderweg: de vrijwilligers van Stichting Samen Zorgen Huis Leudal (SZHL). De grootscheepse verbouwing van het voormalige klooster Mariabosch te Baexem naar een kleinschalige zorgvoorziening nadert langzaam maar zeker haar voltooiing. Binnenkort kunnen de deuren open.

Een groep burgers uit Leudal en omgeving, verenigd in de Stichting Samen Zorgen Huis Leudal, namen het initiatief om te komen tot een ‘ziekenboeg’ kort bij huis. „Uitgangspunt was het ontwikkelen van gemeenschapszorg voor en door burgers in samenwerking met professionals”, legt voorzitter Wiel Derikx uit. „Het is een burgerinitiatief pur sang. De eerste ideeën ontstonden al in 2009/2010. Het plan werd warm ontvangen door de inwoners van Leudal en diverse professionele (zorg)partijen. De bedoeling is om in het Samen Zorgen Huis Leudal voornamelijk respijtzorg (tijdelijke zorg), overbrugging- en revalidatiezorg te bieden met daarnaast de mogelijkheid van hospicefunctie. We creëren een ‘bijna thuis’ plek waar zieke mensen kunnen herstellen na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname en die thuis geen of onvoldoende zorgmogelijkheden hebben. Of om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten. Het is ook mogelijk dat de partner of mantelzorger, indien gewenst, tijdelijk in het SZHL kan verblijven om de zieke gastbewoner mee te verzorgen.” Nu de laatste verbouwpuntjes op de ‘i’ gezet worden, komt de dag van de opening steeds dichterbij. „Er is ongelooflijk hard gewerkt, zowel in het klooster als rondom in de zwaar overwoekerde en verwaarloosde kloostertuin. Dankzij de vele betrokken vrijwilligers van de werkgroep ‘tuin en onderhoud’ zijn de paden weer begaanbaar en kan er weer genoten worden van de tuin.” Ook de werkgroep ‘PR & C’ timmert al langer aan de weg om het SZHL te promoten. De werkgroep ‘scholing’ is druk met verzorgen van interne zorgopleidingen, de werkgroep ‘keuken, sfeer en interieur design’ en andere werkgroepen zijn volop bezig met de voorbereidingen om klaar te zijn voor de start. De stichting heeft inmiddels ruim 60 vrijwilligers binnen haar gelederen. „Mensen die graag een handje willen helpen, zijn altijd welkom. Ze kunnen dit doen vanuit hun eigen kracht en interesse. Of dit nu in de zorg, de buitendienst, klusgroep, keuken, enzovoorts is. Alles is mogelijk”, stelt Derikx. „De onderlinge sfeer is erg goed. We doen nooit tevergeefs een beroep op iemand. Sterker nog; de meesten voelen zich zo betrokken dat ze vanzelf komen en aanpakken waar nodig.”

Zoals timmerman Herman Linssen die na zi

Samen Zorgen Huis Leudal nadert voltooiing
Herman Linssen aan het werk tijdens de restauratie van de wandschildering in de kapel. Foto: Samen Zorgen Huis Leudal

jn pensionering vrije tijd over had: „Ik kan hier iets doen wat ik graag doe. Ik heb de schildering in de kapel, die achter de panelen tevoorschijn kwam, helemaal in originele staat hersteld. Die restauratie was een hele uitdaging en een intensief karwei, maar ik heb het met veel plezier gedaan. Er was ook geen druk. Alles kan en mag in eigen tempo en tijd. Ik help ook graag mee in de tuin. Er is altijd wel iets kapot dat gerepareerd moet worden. Het bezig zijn hier heeft in mijn ogen alleen maar voordelen. Je leert nieuwe mensen kennen en bent nuttig bezig. Na een eerste rondleiding was ik meteen om. En ik ben van de straat af”, lacht hij.

Ook zorgprofessional Maria Schoot-Uiterkamp maakt zich graag verdienstig voor het Samen Zorgen Huis Leudal. „Vanuit mijn professie heb ik inmiddels verschillende scholingsavonden verzorgd voor de vrijwilligers die straks naast de professional en eventueel mantelzorger mee gaan helpen met de zorgtaken. Ik vind het SZHL een mooi initiatief waar ik me graag voor inzet. De vrijwilligers komen uit bijna alle kernen van Leudal. Het geeft dus uitstraling aan de hele gemeente.”

Derikx vervolgt: „Zorg dicht bij huis, dicht bij de mens, goedkoper maar met dezelfde kwaliteit of zelfs hoger. Wie wil dat niet? De faciliteiten zijn er. Het is nu onze grootste uitdaging om de groep vrijwilligers uit te breiden tot 150-200 personen en te binden aan dit initiatief. Een opmerking van iemand die me is bijgebleven na een rondleiding door het gebouw en de tuin is “Hier zou ik willen sterven”. Dat geeft denk ik wel aan dat het een plek is waar mensen zich thuis zullen voelen.”

Voor meer informatie zie de website: www.samenzorgenhuisleudal.nl; kijk op facebook of stuur een mail naar info@samenzorgenhuisleudal.nl.