In Memoriam: John Wagemans

Print
In Memoriam: John Wagemans

John Wagemans bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen. Afbeelding: Stichting herdenkingsmonument Militairen

Heythuysen -

John Wagemans (Holtum-Born, 1952) uit Heythuysen overleed geheel onverwachts op 15 januari. John was samen met Hugo Levels en Harry Schuwirth (overleden 2011) een van de initiators en oprichters van het Monument van Verdraagzaamheid te Haelen dat werd onthuld in 2001.

Samen hadden ze al in 1998 het idee opgevat om een monument op te richten voor de in het Leudal omgekomen militairen. Het idee om ook de voormalige vijanden Oostenrijk en Duitsland te vernoemen kwam uit de koker van John. Want, zoals John ooit zei “oorlogen kennen geen winnaars, enkel verliezers”. John heeft zich altijd vol overgave ingezet om de verbroedering tussen voormalige vijanden mogelijk te maken. John was tevens de bedenker van de symboliek van het Monument van Verdraagzaamheid en gaf naast dit monument ook vorm aan diverse andere monumenten in Limburg en aan diverse onderscheidingen. Vanaf de eerste herdenking fungeerde hij als ceremoniemeester en verwelkomde de gasten op zijn eigen kenmerkende manier. Dit deed hij ook bij herdenkingen in Holtum en Venray. John diende zelf als dienstplichtige bij het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene en had als zoon en vader van een militair een echt hart voor Defensie. In het bijzonder lag zijn passie op het gebied van herdenken van de Tweede Wereldoorlog en alles wat hier bij komt kijken zoals protocol, veteranenzorg en onderscheidingen. Ook was hij een van de vrijwilligers belast met het onderhoud van het terrein en groen rondom het monument. Als buitenmens was hij regelmatig snoeiend en maaiend te vinden bij het monument.

Voor zijn vrijwilligerswerk werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was bijzonder trots dat hij deze Ridderorde als burger mocht ontvangen op voordracht van het Ministerie van Defensie. Verder was hij begiftigd met het Kruis Verdienste aan lint van de Bondsrepubliek Duitsland. Hiernaast was John drager van vele Nederlandse en Buitenlandse verenigingsonderscheidingen. Onderscheidingen die goed laten zien hoe divers John zijn interesses en verdiensten waren en hoezeer deze activiteiten gewaardeerd werden.

Naast vrijwilliger in hart en nieren was John vooral een trotse echtgenoot, vader en opa. Stichting herdenkingsmonument Militairen, maar ook vele andere stichtingen en verenigingen verliezen in John een gedreven vrijwilliger en bestuurslid. Hij zal enorm gemist worden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje