AIVD: Chinese geheime dienst hackt gevoelige info in Nederland

Print
AIVD: Chinese geheime dienst hackt gevoelige info in Nederland

Afbeelding: ANP

De Chinese geheime dienst is betrokken bij het hacken van overheidsinstanties en bedrijven in Nederland.

APT10, een hackersgroep gelinkt aan het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid, wordt verantwoordelijk gehouden voor vele hackpogingen in een aantal westerse landen, waaronder Nederland. Dit meldt RTL Nieuws.

De AIVD noemt het waarschijnlijk dat China achter de hacks zit, laat de inlichtingendienst weten aan RTL Nieuws. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sloegen vorig jaar al groot alarm over de cyberspionage van China. In Nederland zouden de Chinezen niet alleen toeslaan bij bedrijven, maar ook overheidsinstanties zijn het slachtoffer. Het gaat om organisaties in verschillende sectoren zoals IT-dienstverleners, ruimtevaart en luchtvaart.

Intellectueel eigendom

Cybersecuritybedrijf Fox-IT laat weten dat er in Nederland zeker slachtoffers zijn van hackersgroep APT10. Volgens het bedrijf zijn de Chinezen uit op patenten en intellectueel eigendom. Technologie en informatie waarmee ze een economische voorsprong kunnen krijgen in de toekomst.

De Chinezen gaan vaak te werk zoals alle andere professionele overheidshackers, zegt Frank Groenewegen van Fox-IT tegen RTL Nieuws. ,,Ze zetten in wat nodig is om toegang te krijgen tot het netwerk van een target. Wat ze wel specifiek anders doen, is dat ze zich specifiek richten op grote IT-dienstverleners. En eigenlijk via de netwerken van de IT-dienstverleners bij de echte targets terecht kunnen komen. Want via een IT-dienstverlener kun je bij alle bestanden en gegevens van hun klanten waar ze beheerwerkzaamheden voor doen.”

Russische hacks

De Nederlandse regering houdt zich tot nu toe op de vlakte als het gaat om de rol van de Chinese overheid bij het hacken van Nederlandse instanties. Wel heeft het kabinet beloofd dit voorjaar met een ‘China-strategie’ te komen als antwoord op de toename van Chinese invloed op ons land.

Lees ook: Oorlog met Rusland? Tachtig cybersoldaten staan klaar

Als het gaat om Russische hacks was minister Ank Bijleveld van Defensie vorig jaar een stuk duidelijker. Volgens haar is ons land in cyberoorlog met Rusland. Aanleiding voor die ferme uitspraak was de hack-poging van de Russische geheime dienst op kernwapenorganisatie OPCW in Den Haag.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen