Mogelijk 117 migranten verdronken bij Libië

Print
Mogelijk 117 migranten verdronken bij Libië

Afbeelding: AP

De internationale Organisatie voor Migranten (IOM) meldt dat er mogelijk 117 migranten zijn verdronken in de Middellandse Zee nadat hun rubberboot voor de kust van Libië was gezonken.

De Italiaanse marine sprak in eerste instantie van zeventien doden, nadat drie drenkelingen uit zee waren opgepikt.

Zwanger meisje

De overlevenden zeiden dat er 120 mensen in de rubberboot zaten, die donderdagnacht uit Garabulli in Libië is vertrokken. „De overlevenden vertelden ons dat ze al tien tot elf uur op zee hadden rondgedobberd, toen de boot begon te zinken”, zei woordvoerder Flavio Di Giacomo van de IOM zaterdag. „Volgens hen kwamen de meesten uit West-Afrika en waren onder meer een zwanger meisje en twee kinderen, van wie een slechts een paar maanden oud was, aan boord.”

Een verkenningsvliegtuig van het Italiaanse leger spotte de zinkende boot als eerste en dropte een tweetal reddingsboten maar moest terug naar de basis om bij te tanken. Vervolgens haalde een helikopter van een nabijgelegen marineschip de overlevenden uit het water. De drie overlevenden zijn met ernstige onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis op het eiland Lampedusa afgevoerd. Een reddingsoperatie vanuit Libië leverde niets op. IOM veronderstelt dat de vermiste opvarenden zijn verdronken.

Mensensmokkelaars

,,Zolang in Europa de poorten openstaan, zullen mensensmokkelaars altijd mensen de zee op blijven sturen en zullen er mensen verdrinken”, reageerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini op Facebook.

De bemanning van het reddingschip Sea Watch 3 zegt zaterdag 47 drenkelingen uit zee te hebben gehaald, onder wie een achttal minderjarigen zonder begeleiding. De 47 mensen werden gered van een rubberboot in nood in internationale wateren ten noorden van Zuwara in Libië.

Volgens IOM zijn de eerste zestien dagen al 4449 migranten in Europa aangekomen die de oversteek hebben gewaagd. In 2018 waren dat er in dezelfde periode nog 2964. Vorig jaar verdronken er 2297 migranten of raakten vermist op zee.