Trump doet aanbod om shutdown te stoppen, Democraten wijzen het af

Print
Trump doet aanbod om shutdown te stoppen, Democraten wijzen het af

Afbeelding: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een aanbod gedaan om de shutdown te beëindigen.

Hij wil meer medewerkers voor de grensbewaking, wil 800 miljoen dollar geven voor humanitaire nood bij de zuidelijke grens met Mexico en 805 miljoen dollar aan technologie om drugs op te sporen aan de grens. Ook moeten er 57 rechters bijkomen om de 900.000 migratiezaken af te handelen.

Ruil

Verder bood hij de Democraten aan om de bescherming van de zogeheten dreamers te verlengen en om de visa van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning te verlengen. Daarvoor in ruil wil hij 5,7 miljard dollar voor zijn grensmuur met Mexico. De dreamers kwamen ooit als minderjarig kind van ongewenste vreemdelingen de VS binnen en verdienen volgens velen een legale status.

Als de Democraten akkoord gaan, kan de gedeeltelijke shutdown van de overheid worden opgeheven en krijgen overheidsmedewerkers weer betaald. Dat zei Trump in een toespraak. Het is de 29e dag van de shutdown. ,,We willen de humanitaire crisis aan onze zuidelijke grens beëindigen met deze deal”, zei Trump. ,,Ook lossen we zo de meest nijpende problemen van ons migratiesysteem op. Jammer genoeg niet al onze problemen.”

Aanbod

Trump benadrukte dat dit een aanbod is dat is gebaseerd op ideeën van de Democraten. ,,Beide partijen moeten nu de politieke moed tonen om het migratieprobleem op te lossen en de shutdown te beëindigen. Dit is een goede compromis.”

De Republikeinse Senaatvoorzitter Mitch McConnell heeft aangegeven het wetsvoorstel komende week in te brengen.

Afgewezen

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft het aanbod van de Amerikaanse president Donald Trump om de shutdown te beëindigen, echter afgewezen. ,,Dit is onacceptabel.”

Volgens Pelosi zijn alle handreikingen van Trump al eerder afgewezen. ,,Het is een slechte poging om de zekerheid in het leven van mensen te herstellen.” Ook Dick Durbin, de vicevoorzitter van de Democraten in de Senaat, heeft het aanbod geweigerd. ,,Ik wil alle problemen verhelpen, maar pas op het moment dat de overheid weer open is en de werknemers het werk hebben hervat.” Durbin zei dit al voor de toespraak, omdat via verschillende media het aanbod van Trump al naar buiten was gekomen.