Britse parlementariërs willen no-deal stoppen

Print
Britse parlementariërs willen no-deal stoppen

Afbeelding: EPA

Britse parlementsleden van verschillende partijen willen maandag proberen met een wetsvoorstel te voorkomen dat het land eind maart zonder afspraken met de EU uit die unie stapt.

De ‘no-dealbrexit ‘ zou in hun ogen zo schadelijk zijn voor onder meer de Britse economie dat het parlement dat niet mag toestaan.

Zo willen ze volgens de BBC vastleggen dat de premier tot 26 februari de tijd krijgt om voor de brexit een nieuwe deal te presenteren. Als die dan weer wordt afgewezen door het parlement, dan zal het het parlement uitstel van de Brexit in stemming brengen. Naar verwachting wordt dan een ‘no-dealbrexit’ voorkomen, omdat een grote meerderheid tegen een ‘no-dealbrexit’ is.

Minister van Handel Liam Fox heeft zondag het initiatief fel afgewezen. Volgens hem heeft het parlement ,,niet het recht de Brexit te kapen’‘ en de uitslag van het referendum van 2016 ,,te stelen van het volk’‘. Destijds stemde bijna 52 procent van de kiezers voor de Brexit en 48 procent tegen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →