Afscheid van vele optochten op vastelaovendbeurs

Print
Afscheid van vele optochten op vastelaovendbeurs

Drukte bij de carnavalsbeurs in Herten. Afbeelding: John Peters

Merum / Herten - „Als we dit volgend jaar weer doen, maken we de zaal groter. Dit hadden we echt niet durven verwachten.” Dorien in ’t Zand staat bij de ingang van zaal De Schuur in Herten en kijkt met een tevreden glimlach naar de drukte binnen.

Optocht

Het is de eerste keer dat ze met de Maeremse Maedjes en De Jeugdplekkers, de jeugdafdelng van de carnavalsvereniging, een carnavalsbeurs heeft georganiseerd. Een schot in de roos, zo blijkt. Het is dringen geblazen binnen, zien ook Colette Banziger en dochter Mar-Jenna die samen hun oude pekskes verkopen. „Wat hier hangt, is van achttien jaar optocht”, vertelt moeder. Elk jaar maakte ze zelf vier pakjes voor het hele gezin. „Ik heb er nooit afstand van kunnen doen. Maar nu gaan ze toch weg.” De verkoop loopt lekker. „Vanavond verdelen we de opbrengst. Dat mag ook wel, want zij heeft heel wat werk gehad aan het sorteren van al die dozen”, verzekert moeder.

De opzet van de beurs is tweeledig. Mensen zoals moeder en dochter Banziger kunnen een tafel huren voor 7,50. Ook heeft de organisatie een heleboel carnavalskleding cadeau gekregen voor de verkoop. De opbrengst gaat naar de verenigingen. „We wilden het laagdrempelig houden, daarom verhuren we de tafels ook zo goedkoop. Het moet voor de mensen die hier komen verkopen ook leuk blijven”, stelt In ’t Zand.

Schoenen pimpen

De tafelverhuur lokt niet alleen mensen die van hun pekske af willen, maar ook creatievelingen. Leny Helwegen, bijvoorbeeld. Ze promoot haar workshop schoenen pimpen op de carnavalsbeurs. Hoe ze op het idee is gekomen om schoenen in carnavalsstijl te verven? „Heel simpel. Ik schilder veel. Deze schoenen droeg ik altijd tijdens het schilderen. Ik knoeide er altijd verf op. Leuk voor carnaval, dacht ik. Toen ik ze afgelopen carnaval aan had, kreeg ik zoveel positieve reacties dat ik een workshop ben gestart.” Of ze al veel aanmeldingen heeft gehad? „Het is hier eigenlijk te druk om met mensen te praten. Maar er hebben al veel mensen een briefje met informatie meegenomen.”

Nee verkopen

Terwijl de beurs volop draait, durft In ’t Zand al aan die grotere tweede editie te denken. „Er is genoeg interesse. Zaterdagavond meldden zich nog mensen aan voor een tafel. We hebben nee moeten verkopen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →