Redding Julen (2) uit diepe put vertraagd

Print
Redding Julen (2) uit diepe put vertraagd

Overzichtsfoto van het terrein waar reddingswerkers een schacht graven, direct naast de put waarin Julen vastzit. Afbeelding: EPA

De reddingsoperatie om Julen te bevrijden uit de honderd meter diepe put in Zuid-Spanje bij Malaga heeft vertraging opgelopen.

De boormachine, waarmee parallel aan de put een verticale schacht wordt gegraven, is vastgelopen op het rotsachtige terrein.

Hoeveel uur het werk vertraagd is, is onduidelijk. Inmiddels is er een kooi gearriveerd waarmee reddingswerkers hopen af te dalen in de gegraven tunnel. De put, waarin Julen vast zit, is met 25 centimeter breed véél te smal voor volwassenen om te betreden. De redders hopen het jongetje te vinden op een diepte van circa 72 meter.

Boorapparatuur

Autoriteiten werken al dagenlang met man en macht om Julen te redden. Ze brachten vrijdag boorapparatuur en gigantische pijpen naar het terrein. Vervolgens is een platform gebouwd, waar een 75 ton zware boormachine op is geplaatst. Uiteindelijk kon pas zaterdag middag begonnen worden met graven.

Lees ook: Foto was voor Spaanse politie het bewijs dat Julen (2) in put viel

Om zeven uur zondagochtend kwam de schacht tot 33 meter diepte. Verwachting was toen dat het boorwerk nog zeker 20 uur zou duren. Door de nieuwe vertraging lijkt dat optimistisch.

Geen teken van leven

Al met al vervliegt de hoop dat Julen nog levend gevonden gaat worden. De dreumes zit al een week onder de grond nabij Totalán, een klein dorpje dichtbij het Zuid-Spaanse Malaga. Julen’s ouders hebben hier een huisje, dat ze aan het verbouwen zijn. De peuter belandde in de put, nadat hij aan de aandacht van zijn ouders was ontsnapt.

Lees ook: Spaanse Julen (2) nog zeker een dag vast in put

Een teken van leven is in die tijd niet opgepikt, maar desalniettemin werken reddingswerkers alsof hij nog leeft. Zeker is dat Julen in de put zit: afgelopen week werd een camera neergelaten in de put en werd op 75 meter diepte een zakje snoepgoed van het jongetje gevonden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →