‘Stop nu meteen uitzetten van asielkinderen’

Print
‘Stop nu meteen uitzetten van asielkinderen’

Presentator Tim Hofman voerde vorig jaar actie voor een ruimhartiger kinderpardon. Afbeelding: ANP

Mensenrechtenorganisaties en asieladvocaten pleiten voor een directe uitzetstop van asielkinderen nu een Kamermeerderheid het kinderpardon wil versoepelen.

Voor drie kinderen dringt de tijd: ze dreigen maandagmiddag te worden uitgezet. De oproep tot een uitzetstop volgt op het besluit van het CDA het kinderpardon te versoepelen. Daarmee is nu een Kamermeerderheid voor een ruimhartiger beleid.

Tot er nieuwe spelregels zijn afgesproken, moet geen kind worden uitgezet, zegt Martine Goeman van Defence for Children. De kinderrechtenorganisatie krijgt bijval van asieladvocaten. „Kinderen die nu in afwachting zijn van uitzetting, moeten een eerlijke kans krijgen”, zegt Patricia Scholtes, voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenrecht. Ook GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik liet gisteren weten voor een uitzetstop te zijn.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg steunt die oproep niet. Zij wil eerst een onderzoek naar de asielprocedure afwachten dat naar verwachting deze zomer klaar is. Van Toorenburg zei zaterdag het zogeheten meewerkcriterium te willen aanpassen, dat eist dat asielzoekers meewerken aan hun uitzetting. Dat criterium wordt streng gehanteerd: één gemiste koffieafspraak kan al leiden tot uitsluiting van het pardon.

Volgens asieladvocaten blijft een kinderpardon ‘in negen van de tien gevallen’ steken op het meewerkcriterium. „Een versoepeling daarvan betekent voor honderden asielkinderen een nieuwe situatie”, zegt Goeman.

Voor de Armeense kinderen Shushan (8), Vrej(5) en Jemma (3) dringt de tijd. Ze zijn vandaag in afwachting van hun uitzetting. „Het gaat om drie kinderen die in Nederland zijn geboren”, zegt hun advocaat Mary Grigorjan. Kamerlid Van Ojik roept staatssecretaris Mark Harbers op de geplande uitzetting van de drie af te blazen. Harbers stelt dat het regeerakkoord voor hem leidend is.