Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Blauwe voeten als delicatesse: het is een heel gevoelig proces

Blauwe voeten als delicatesse: het is een heel gevoelig proces

Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Ze hebben rust, tijd en duisternis nodig. Tien, elf maanden duurt het voordat de pied bleu’s rijp zijn om te plukken. Dirk Jackers kweekt de exclusieve paddenstoelen in de grotten van Kanne. De paarse ridderzwam als smaakmaker.

Het hek sluit hermetisch achter ons bij de ingang van de majestueuze mergelgangen van groeve het Avergat. Bij het licht van de koplampen rijden we vijfhonderd meter de duisternis in, totdat we bij het bordje Sunset Boulevard afslaan en uitkomen bij een curieus landschap. Paddenstoelen, zo ver je kunt kijken. Tl-lampen schijnen over rijen en rijen kweekbedden waar steeltjes met hoedjes uit de zwarte bodem piepen. Dit is het domein van Dirk Jackers (53). Met zijn hand wrijft hij over een pluizige ...